Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pilot popis
  • 10.10.2022. 09:00

Anketari spremni za popis poljoprivrede - šta će vas pitati?

Za provođenje popisa poljoprivrede u 2022. godini koristit će se dva upitnika - uvodni i glavni. Jeste li obavezni dati podatke?

Foto: Depositphotos/SashaKhalabuzar (ilustracija)
  • 324
  • 79
  • 0

Od sredine pa do kraja ovog mjeseca popisivači će pokucati na vrata vlasnika oko 8.700 poljoprivrednih gazdinstava u svih deset kantona u Federaciji BiH. Angažirano je njih 80, a šta će tačno tražiti i pitati poljoprivrednike provjerili smo u Federalnom zavodu za statistiku (FZS). 

Za provođenje popisa poljoprivrede u 2022. godini koristit će se dva upitnika

  • Uvodni upitnik - tri stranice i sadrži osnovna pitanja (opći podaci o domaćinstvu, površine korištenog poljoprivrednog zemljišta i brojno stanje stoke)  
  • Glavni upitnik - 20 stranica, podijeljen je u 12 poglavlja, a sadrži detaljna pitanja o poljoprivredi.  
Putem filtera i skokova bit će skraćeno vrijeme anketiranja (Foto: Maja Celing Celić)

"Glavni upitnik je detaljniji, jer su koncepti i definicije u skladu s EU standardima i regulativom. Zavisno od vrste poljoprivredne proizvodnje kojom se bavi domaćinstvo, pitanja će se odnositi za tu oblast poljoprivrede", kazali su  FZS. 

Pojašnjavajući na primjeru, navode kako će vlasnicima gazdinstava biti postavljena pitanja "s koliko zemljišta gazdinstvo raspolože ...", "da li gazdinstvo uzgaja stoku, pčele…", "voćnjaci" (navedene sorte voća) …, "obrada, mehanizacija, navodnjavanje zemljišta" i slično. 

BiH provodi prvi popis poljoprivrede nakon 62 godine

Iako je glavni upitnik detaljan, bit će omogućeno da se putem filtera i skokova skrati vrijeme anketiranja i opterećenje ispitanika. To znači, ako se bavite stočarstvom, popisivač je "preskočiti" pitanja koja se tiču primjerice voćarstva ili druge grane, te samim time koristiti manje stranica upitnika.  

Poduzorak A i B 

Naglašavaju kako su sva odabrana domaćinstva za ovaj popis podijeljen na dva poduzorka (A i B).

"Domaćinstva iz poduzorka A će se popisivati 'od vrata do vrata' i koristit će se samo Uvodni upitnik. Na ovaj način će se ispitati pokrivenost, odnosno utvrditi da li je Popis BiH 2013. obuhvatio sva domaćinstva", ističu.

Podatke treba dati nosilac ili menadžer gazdinstva

S druge strane, za domaćinstava iz poduzorka B, anketar prati listu domaćinstava i u ovom slučaju će se koristiti oba upitnika. Za sva će se koristiti Uvodni upitnik, a glavni upitnik samo za domaćinstva za koja se utvrdi da su zadovoljila definirani prag/kriterij (a to znači da je domaćinstvo ujedno i poljoprivredno gazdinstvo).

Jeste li obavezni dati podatke?

Jeste! Iz FZS, na pitanje, koja je dužnost poljoprivrednika u ovom projektu, odnosno jesu li obavezni dati podatke koji se traže, naglašavaju da se obaveza podnošenja izvještaja zasniva na čl. 31. Zakona o statistici u FBiH

"Odbijanje davanja podataka, davanje nepotpunih i netačnih podataka ili nedavanje podataka u propisanom sadržaju i roku povlači kaznene odredbe iz čl. 43. i 44. navedenog Zakona", upozoravaju.

A, prema ovim zakonskim odredbama, novčana kaznom od 500 do 10.000 KM kaznit će se za prekršaj izvještajna jedinica – pravno lice ako ne dostavi tražene podatke u sadržaju i određenom roku, odnosno ne dopuni iskazane podatke u skladu s uputstvima i u datim rokovima i ako dostavi nepotpune ili netačne podatke ili onemogući provjeravanje podataka, dok je kazna od 500 do 2.000 KM predviđena za odgovorno lice u organu uprave, privrednom društvu, ustanovi, instituciji koja ima javna ovlaštenja, kao i u drugim pravnim licima. Za fizičko lice, novčana kazna je od 200 do 1.500 KM.

Popis poljoprivrede počinje 15. oktobra

"Podaci će se koristiti isključivo za statističke svrhe i neće se objavljivati kao pojedinačni. Upotreba, povjerljivost i zaštita podataka utvrđena je čl. od 36. do 42. navedenog Zakona i primjenjivat će se prilikom statističke obrade predmetnih podataka", dodaju iz Federalnog zavoda za statistiku napomenuvši da anketar nema pravo da traži identifikacione dokumente.

Ko sve može dati podatke?

Podatke treba dati nosilac ili menadžer gazdinstva, pojašnjavaju, a u slučaju njihove opravdane odsutnosti, popisivač može prikupiti podatke i od drugih članova gazdinstva koji su upoznati sa polјoprivrednim aktivnostima, s tim što ispitanici moraju biti punolјetni. 

Anketar će imati kod sebe "Pismo za domaćinstvo"

"Pisma o obavještenju o provođenju Pilot popisa se dostavljaju  se načelnicima općina i policije. Također, anketar će imati kod sebe 'Pismo za domaćinstvo' koje sadrži osnovne podatke o anketi, te na zahtjev ispitanika isto pokazati ili pročitati", ističu.

Također, Federalni zavod za statistiku će nekoliko dana prije početka terenskog rada na svojoj web stranici objaviti obavještenje o početku Pilot popisa poljoprivrede. Podsjetimo, posljednji sveobuhvatni popis poljoprivrede u bivšoj Jugoslaviji, a samim tim i u BiH, proveden je 1960. godine. 


Tagovi

Popis poljoprivrede Popisivači Anketari Poljoprivredno gazdinstvo Kazne Poljoprivrednici


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete