• Rudnik Stanari
  • 12.07.2019. 13:30
  • Dobojska regija, Republika Srpska, Derventa, Stanari

Analiza pokazala: Kiša saprala kopove rudnika Stanari u Ukrinu

Zbog ovih prirodnih procesa nisu zabilježeni negativni uticaji na biljni i životinjski svijet vodotoka Ukrina, Mala Ukrina i Ostružnja, napominju u Inspektoratu RS.

Foto: Facebook/UKRINA
  • 33
  • 20
  • 0

Rezultatima analize uzoraka vode iz vodotoka Ukrine povodom akcidenta na vodotoku u vidu promjene boje vode, a koji je uočen 27.06.2019. godine, potvrđeno je da su obilne padavine koje su zahvatile područje opštine Stanari prouzrokovale sapiranje sa površinskih kopova rudnika Stanari, stoji u saopštenju Inspektorata RS. 

Podsjećaju da su republički vodni i republički ekološki inspektor odmah po dobijanju informacije o akcidentu na vodotoku rijeke Ukrine, izašli na lice mjesta kako bi se izvršilo hitno uzorkovanje vode iz vodotoka, a radi utvrđivanja uzroka uočenih promjena boje vode.

Angažovana je ovlaštena laboratorija "Euro inspekt" Osječani, čiji tehničari su u pratnji inspektora izvršili uzimanje pet uzoraka na pet lokacija (taložnik površinskog kopa "Raškovac", zadnji ispust u rijeku Ostružnju; ispust oborinskih voda sa kompletnog objekta TE "Stanari" u rijeku Ostružnju; ispust sjevernog obodnog kanala kod mosta u Dragalovcima, na regionalnom putu Stanari-Prnjavor, mala Ukrina; vodotoka Male Ukrine, kod mosta Osredak-Dragalovci te kod mosta Ukrina- Dragalovci-Kulaši).

"Nakon izvršenih analiza potvrđeno je da su ispitivani parametri u dozvoljenim granicama propisanim Pravilnikom o uslovima ispuštanja otpadnih voda u površinske vode, dok su kod dva uzorka utvrđena odstupanje od parametara definisanih Uredbom o klasifikaciji i kategorizaciji vodotoka, s obzirom na kategoriju vodotoka gdje je uzet uzorak", ističu u saopštenju.

Uočena odstupanja odnose se na ukupne suspendovane materije, sadržaj željeza i mangana, ukupnog fosfora, hemijsku potrošnju kiseonika i biološku potrošnju kiseonika,što ukazuje da je usljed obilnih padavina došlo do sapiranja sa površinskih kopova rudnika Stanari. 

"Zbog ovih prirodnih procesa nisu zabilježeni negativni uticaji na biljni i životinjski svijet vodotoka Ukrina, Mala Ukrina i Ostružnja", napominju. 

Gradske vlasti i javnost o svemu su obavijestili građani jer je Ukrina poprimila neobičnu oker boju što ih je uplašilo te su strahovali od ekološke katastrofe. 

Slična se pojava nedavno dogodila na rijeci Mrežnici i Korani u susjednoj Hrvatskoj. Tada je Stožer civilne zaštite Karlovačke županije naglasio kako velik uticaj ima nekontrolisana sječa šuma, posebno privatnih, ali na vodotok rijeka znatno utiče i ondašnja hidroelektrana Lešće. Nakon nekoliko dana Mrežnica i Korana su se izbistrile. 


Tagovi

Rijeka Ukrina Rudnik Stanari Boja Analiza


Autorica

Maja Celing Celić

Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi