Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ambrozija
  • 13.07.2021. 10:00

Ambrozija intenzivno raste, suzbijte je direktnim čupanjem iz korijena

Juli je period intenzivnog vegetativnog rasta ambrozije, a time i njenog lakog uočavanja i prepoznavanja u okolišu, ali i najlakšeg uništavanja, prije nego procvjeta.

Foto: Depositphotos/ALesik
  • 219
  • 214
  • 0

Ambrozija (Ambrosia artemisifolia L.) predstavlja opasan jednogodišnji korov koji brzo raste, obično do 150 cm visine, a čije sjeme zadržava klijavost i do 40 godina. Zbog svojih izraženih alergenskih svojstava, postaje i sve veći zdravstveni problem. 

Ova biljna vrsta u Evropu je uvezena iz Sjeverne Amerike zajedno sa kontaminiranim pošiljkama sjemena različitih poljoprivrednih kultura. Prema stručnjacima sa Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ), u našoj zemlji je prisutna u velikoj mjeri, toliko da je u fokusu istraživanja zakonodavnih, zdravstvenih i ekoloških institucija.

U postojećim agroklimatskim uvjetima, ambrozija klija i niče krajem aprila i maja, a tokom istraživanja koje je INZ proveo 2018. godine, utvrđeno je da se nalazi i širi u svim općinama i gradovima ZDK. 

Dovoljno je par polenovih zrna za alergiju

Stabljika joj je uspravna, razgranata, četvrtastog presjeka i obrasla je dlačicama. Listovi su naspramni, jajoliki, dlakavi i višestruko perasto dijeljeni. Cvjetovi su žućkaste boje, skupljeni u duge grozdaste cvasti, na vrhovima stabljike i bočnih grana. Sjeme joj je izuzetno otporno pa tako može preživjeti i do 30 godina i pri tom da sačuva klijavost. 

"Ambrozija cvjeta od kraja jula do sredine oktobra, proizvodeći polen u dugom vremenskom intervalu. Svaka biljka u toku vegetacije oslobađa ogroman broj polenovih zrna, koja imaju dobre aerodinamičke osobine", napominje rukovodilac Zavoda, Kasim Velić, dodajući da zbog te svoje osobine polen se vazdušnim strujama može prenijeti i na veliku udaljenost, čak do 300 kilometara. 

Riječ je o jednom od najjačih poznatih alergenata pa kod onih osjetljivih može izazvati niz alergijskih reakcija, a prag koji ih izaziva je vrlo nizak - manji od 20 polenovih zrna po metru kubnom zraka.

Tokom prošle godine, INZ je instalirao "uzorkivač polena", koji hvata spore, aktivno usisavajući deset litara zraka u minuti, što predstavlja okvirnu količinu udisaja odrasle osobe. 

Na taj način, kako kaže Velić, dobija se reprezentativan uzorak polena svih biljaka, a Institut od tada redovno informira stanovništvo o njegovoj prisutnosti na području Zenice i okoline. 

Guši poljoprivredne usjeve

Štetnost ambrozije u poljoprivredi je velika, zato što ona zahvaljujući izuzetno jakom korijenovom sistemu i bujnoj vegetativnoj masi, iz zemlje iznosi velike količine hranjiva, uzrokujući tako njegovo osiromašivanje.

Pored toga, zasjenjuje i guši usjeve, uslijed čega dolazi do značajnog smanjenja prinosa i kvaliteta tako zakorovljenih kultura, a takođe ima slučajeva gdje je došlo do potpunog gubitka uroda. 

Zbog svoje ogromne reprodukcijske moći, veoma brzo se i intenzivno širi i to kako na poljoprivrednim, tako i na nepoljoprivrednim površinama. Smatra se da je brzina migracije biljke na nova područja između šest i dvadeset kilometara godišnje.

Juli je period intenzivnog vegetativnog rasta ambrozije, a time i njenog lakog uočavanja i prepoznavanja u okolišu, ali i najlakšeg uništavanja, prije nego procvjeta. "Najefikasniji način suzbijanja je direktno čupanje iz korijena dok je još mlada, posebno poslije kiše. Na većim površinama preporučljivo je suzbijanje vrlo niskim košenjem, do pet centimetara od tla, a upotreba hemijskih sredstava za suzbijanje uglavnom je vezana za uzgoj poljoprivrednih kultura", ističe Velić.

U INZ navode da su Odlukom Vlade Federacije Bosne i Hercegovine mjere za sprječavanje širenja i uništavanje ambrozije dužni provoditi svi - vlasnici i korisnici (obrađenog i neobrađenog) poljoprivrednog, šumskog, građevinskog tla, šuma i lovišta, ali i subjekti koji upravljaju vodotocima i kanalima i površinama uz njih.

Za suzbijanje su zadužena i lica koja upravljaju nacionalnim parkovima, parkovima, grobljima i drugim zelenim površinama, te vlasnici i korisnici zapuštenih zemljišnih površina pored puteva, staza, kao i utrina, degradiranih pašnjaka, zapuštenih parkova, iskrčenih mjesta u šumama i drugo.

Čupajte ambroziju koja guši poljoprivredne usjeve i alergičare

Podsjetimo, preventivne mjere imaju za cilj sprečavanje uvoza sjemena korova. Za sjetvu koristiti deklarisano sjeme velike čistoće. Vršiti kontrolu sjemena i kontrolu proizvoda od žita (sojine sačme, hrane za životinje), otpada iz prerađivačke industrije, uvoza sadnog materijala. Da bi se spriječilo širenje ambrozije potrebno je sprovesti učinkovitu inspekciju sjemenskog matrijala, cvijeća i drugog ukrasnog bilja, vozila.

Sjeme djeteline, lucerke, prosa, konoplje ima glatku površinu i može se očistiti potapanjem u rastvor kuhinjske soli - natrijum klorid. Uzme se 150 g sjemena i potopi u 10 l vode. Ambrozija će isplivati na površinu dok sjemenke gajenih kultura potonu na dno.


Tagovi

Ambrozija Korovska vrsta Poznati alergen Kasim Velić Polen Preventivne mjere Suzbijanje ambrozije


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.