Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zabranjen uvoz
  • 05.03.2024. 12:20

Albanske jagode ponovo pale na bh. granici

Inspektori provjeravaju da li pošiljku prati sva potrebna dokumentacija, vrše detaljan pregled i u skladu sa procjenom rizika uzimaju uzorke za analizu

Foto: Depositphotos/bigguns
  • 212
  • 95
  • 0

Fitosanitarna inspekcija Republike Srpske zabranila je uvoz dvije pošiljke jagoda, ukupne količine od 1.370 kilograma porijeklom iz Albanije. Kako je saopćeno, u okviru redovnog pregleda uvoza hrane biljnog porijekla potvrđen je povećan sadržaja pesticida u ovim pošiljkama.

"Nadležna inspekcija nastoji da u kontroli voća i povrća provodi ciljane aktivnosti u skladu sa sezinskim karakterom pojedinih vrsta, te je sa početkom sezone uvoza jagoda, posebna pažnja usmjerena na njihovu kontrolu", naveli su iz Inspektorata RS.

Jagode koje se uvoze u BiH najčešće dolaze iz Španije, Italije, Turske i Albanije, u kojima povoljniji klimatski uslovi omogućavaju ranu proizvodnju jagode, kao i proizvodnju tokom cijele godine.

Najveći rizik kod voća i povrća predstavlja nedozvoljena količina pesticida, mikotoksina i teških metala i upravo su to parametri koji se provjeravaju. Svaku pošiljku voća iz uvoza mora pratiti uvjerenje o zdravstvenoj ispravnosti i certifikat koji izdaje ovlašteni organ zemlje izvoznice. Inspektori provjeravaju da li pošiljku prati sva potrebna dokumentacija, vrše detaljan pregled i u skladu sa procjenom rizika uzimaju uzorke za analizu. Od početka ove godine za potrebe laboratorijskih analiza, prilikom uvoza uzeto je oko 300 uzoraka voća i povrća.

Podjsetimo, sredinom ferburara je također zabranjen uvoz jedne pošiljke jagoda iz Albanije u količini od 1.260 kilograma, zbog povećanog sadržaja pesticida.


Tagovi

Zabrana uvoza Jagode Albanske jagode Pesticidi Inspektorat Kontrole


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

34


Glasova: 12

Da 35,3%

Glasova: 17

Ne 50,0%

Glasova: 5

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 14,7%

Pregled ankete

Pregled ankete