Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Albanska poljoprivreda
  • 23.04.2018. 18:30

Albanija je evropsko tajno blago, država poljoprivrednicima podigla 1.000 ha plastenika

Albansko ministarstvo poljoprivrede nedavno je pomoglo poljoprivrednicima podići 1.000 hektara plastenika, što je bio veliki poticaj za proizvodnju.

Foto: Pixabay/rauschenberger
  • 2.509
  • 192
  • 0

Albanska poljoprivreda u zadnjih je nekoliko godina doživjela ekstremni rast, osobito kada je riječ o plasteničkoj proizvodnji. Strani investitori i Vlada puno rade na tome da pomognu tu zemlju staviti na kartu proizvođača voća i povrća.

"Uz našu odličnu klimu, niske cijene i vrijedne radnike, Albanija je postala tajno blago Evrope. Uvjeren sam da će doći vrijeme kada će svi znati za nas, ali u međuvremenu moramo surađivati ​​sa zapadnim zemljama kako bismo nastavili dobar tempo rasta", rekao je Edona Blakaj iz kompanije Connect Albania.

Albanija ima potencijal da postane sljedeća Grčka ili Italija

Albansko ministarstvo poljoprivrede nedavno je pomoglo poljoprivrednicima podići 1.000 hektara plastenika, što je bio veliki poticaj za proizvodnju. To je omogućilo zemlji da tijekom cijele godine u plastenicima proizvode krastavace, tikvice, papriku, brokulu, karfiol, kaki i paradajz, uz proizvodnju kupusa, divljih i kultiviranih borovnica, malina, kestena, pinjola i tartufa na otvorenom. Što se sezonskih proizvoda tiče, upravo počinje sezona lubenica, piše Freshplaza.  

Poljoprivrednicima pomogao rad u Grčkoj

"Albanske jagode su prve klase, a većina albanskih uzgajivača u prošlosti je radila u Grčkoj, što im je pomoglo steći znanje o proizvodnji prije nego su se i sami počeli time baviti. Imamo klimu, dobru zemlju koji zajedno sa inteligentnim i poštenim poslovnim ljudima čine dobar potencijal da postanemo sljedeća Italija u smislu proizvodnje. No, zasada je potrebno prevladati politička previranja kako bi narod stekao uvjerenje da su dovoljno dobri i za tržišta izvan Albanije", priča Edona. 

"Uz isporuku susjednim zemaljama, veliki interes za naše proizvode pokazuje Italije, koja je počela uvoziti naše proizvode. Sljedeći korak je pomoći jačanju albanskog gospodarstva i to povezivanjem proizvođača sa nizozemskim partnerima i šire", zaključio je Edona. 


Tagovi

Albanija Albanska poljoprivreda Plastenička proizvodnja Poticaj


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.