Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FAO izvještaj
  • 15.11.2022. 18:00

Alarmantno: Očekuju se rekordni troškovi za globalni uvoz hrane u 2022.

Razlike između siromašnih i bogatih će biti još više izražene, a siromašne regije će biti fokusirane na uvoz osnovne hrane, predviđa FAO.

Foto: Depositphotos/iveklitch.gmail.com
  • 49
  • 14
  • 0

Organizacija za hranu i poljoprivredu FAO saopštila je u svom izvještaju Pogled na hranu (engl. Food Outlook, op.ur.) da će globalni trošak za uvoz ove vrste proizvoda porasti na 1,94 biliona dolara u 2022. godini, što je više nego što se očekivalo. To je rekord svih vremena i povećanje od 10 posto u odnosu na rekordni nivo iz 2021. godine.

Očekuje se da će doći do usporavanja ovog tempa zbog visokih cijena i male kupovne moći zemalja uvoznica. Za siromašne države s niskim prihodima račun za uvoz će se smanjiti za 10 posto, što povlači problem dostupnosti hrane.

Alarmantno za prehrambenu sigurnost

"Ovo su alarmantni znakovi iz perspektive prehrambene sigurnosti", upozoravaju iz FAO-a. Navode da je uvoznicima teško finansirati rastuće međunarodne troškove te predviđaju kako više neće moći biti otporne na više međunarodne cijene. Naglašavaju da će razlike između siromašnih i bogatih biti još više izražene i da će siromašne regije biti fokusirane na uvoz osnovne hrane.

Pišu i kako raste uvoz poljoprivrednih inputa, uključujući đubriva, na 424 milijarde dolara u 2022. godini. Prognoziraju da će se negativne posljedice po globalnu poljoprivrednu proizvodnju i prehrambenu sigurnost najverovatnije produžiti do 2023. godine.

Više cijene brašna izvjesne – koliko će poskupjeti po vreći?

Ističu da su na rekordnom nivou ili blizu njega zalihe većine glavnih roba, ali više faktora ukazuje na zategnutost tržišta. U sezoni 2022/23. predviđa se da će svjetska proizvodnja pšenice dostići rekordnih 784 miliona tona podstaknuta značajnim oporavkom žetve u Kanadi i Rusiji. Navode da se akumulacije očekuju uglavnom u ove dvije zemlje, dok se pad nivoa zaliha za osam posto prognozira u ostatku svijeta.

Zalihe određenih žitarica padaju (Foto: M.C. Celić)

Zalihe krupnozrnih žitarica padaju

No, zalihe krupnozrnih žitarica će pasti na najniže nivoe od 2013. zbog njihovog smanjenja u velikim zemljama, a kao rezultat očekivanog pada proizvodnje koja će u 2022. pasti za 2,8 posto na 1.467 miliona tona. Za rižu će ostati na prosječnom nivou, dok će globalna proizvodnja uljarica oporaviti i dostići najviši nivo u istoriji u marketinškoj godini 2022/23. godini. Kada je riječ o soji i uljanoj repici, one će nadoknaditi manju količinu sjemena suncokreta.

Globalna proizvodnja šećera će se povećati, što je uslovljeno oporavkom brazilskog uzgoja i većih usjeva u Kini i Tajlandu, dok će se potražnja lagano smanjiti.

U 2022. svjetska proizvodnja mesa i mliječnih proizvoda će doživjeti lagani porast, kao i ukupna proizvodnja u ribarstvu i akvakulturi gdje će biti rast od 1,2 posto, uz povećanje od 2,6 posto u akvakulturi za koju se očekuje da će više nego nadoknaditi blagi pad lovnog ribarstva.


Tagovi

FAO izvještaj Uvoz hrane Hrana Rekordni troškovi Alarmantno Poljoprivredni proizvodi


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.