AgroKlub.ba

\

Poljoprivredne vijesti

Dobrodošli na AgroKlub.ba!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.ba » Poljoprivredne vijesti » Aktivisti poručuju: Sloboda rijekama Bosne i Hercegovine!

Aktivisti poručuju: Sloboda rijekama Bosne i Hercegovine!

Zaštita rijeka

Aktivisti poručuju: Sloboda rijekama Bosne i Hercegovine!

Datum: 03.01.2018. 15:00

Kategorija:

Poljoprivredne vijesti

"Više od 300 projekata hidroelektrana u BiH prijeti da uništi sve naše rijeke, stoga je potreban zajednički pristup na nivou države i kampanja za borbu protiv ovih projekata", poručila je Koalicija za zaštitu rijeka BiH.

Koalicija za zaštitu rijeka Bosne i Hecegovine je u Banjoj Luci predstavila aktivnosti koje su obilježile ovu godinu i planove za 2018. godinu na polju zaštite rijeka i borbe protiv izgradnje hidroelektrana.

"Centar za životnu sredinu se duže od 13 godina protivi izgradnji novih hidroelektrana i podržavamo građane i građanke koji vode bitke u svojim lokalnim zajednicama. Ovu godinu su na polju zaštite životne sredine obilježile borbe za zaštitu rijeka širom naše države i vidimo da se taj trend neće promijeniti ni naredne godine. Hidroelektrane predstavljaju jednu od najvećih pojedinačnih prijetnji za prirodu, ljude i ekonomiju Bosne i Hercegovine", izjavila je tom prilikom Nataša Crnković iz Centra za životnu sredinu.

Zajednički pristup na nivou države

"Više od 300 projekata hidroelektrana u BiH prijeti da uništi sve naše rijeke, stoga je potreban zajednički pristup na nivou države i kampanja za borbu protiv ovih projekata", poručuju u Koaliciji te pojašnjavaju kako je zbog toga u junu prošle godine i pokrenuta ta inicijativa koja okuplja organizacije i pojedince spremne da se bore za BiH rijeke. Ove godine se najžustrija borba vodila oko rijeke Kruščice, u blizini Viteza.


Više od 300 projekata hidroelektrana u BiH prijeti da uništi sve naše rijeke, poručili su u Koaliciji

"Rijeka Kruščica predstavlja izvor života i najvažniji resurs našeg kraja koji smo spremni da branimo do poslednjih atoma snage i to smo svojim djelovanjem do sada i pokazali. Dvije planirane hidroelektrane predstavljaju isključivo lični interes pojedinaca. Početak izvođenja radova je izazvao oštro protivljenje lokalnog stanovništva i šire zajednice koja zavisi od ove rijeke, a tu prvenstveno mislim na stanovništvo Zenice koje pitku vodu dobija direktno iz korita Kruščice", rekao je Haris Đelilović iz Ekološkog društva Bistro iz Kruščice.

U mnogim zemljama trend uklanjanja hidroelektrana

Dokazano je da su hidroelektrane zastarjela tehnologija i da uzrokuju ogromne posljedice na prirodu, ekonomiju i lokalne zajednice. Zato je u mnogim zemljama prisutan trend njihovog uklanjanja.

"Koalicija za zaštitu rijeka BiH će pružiti stručnu i pravnu podršku lokalnom stanovništvu i udruženjima da se na vrijeme uključe u donošenje odluka. U narednom periodu će fokus djelovanja Centra za životnu sredinu kroz Koaliciju za zaštitu rijeka BiH biti na zaustavljanju planova za hidroelektranu Krupa i svih drugih hidoelektrana na rijeci Vrbas. Konačni cilj nam je proglašenje kanjona i klisura Vrbasa zaštićenim", zaključio je Viktor Bjelić iz Centra za životnu sredinu.

Mnogo je primjera borbe iz čitave Bosne i Hecegovine, a neke od najuspješnijih kampanja su uspjele da očuvaju rijeke ili dijelove rijeka Sutjeska, Hrčavka, Vrbas, Kruščica, Neretva, Ljuta, Buna, Una, Unac i Željeznica.

Foto: Centar za životnu sredinu

Broj pregleda članka: 168; Uspješnost članka: 27.4

Tagovi: Zaštita rijeka, Centar za životnu sredinu, Koalicija za zaštitu rijeka BiH, Nataša Crnković, Haris Đelilović, Viktor Bjelić

Ključne riječi članka: aktivisti, porucuju, sloboda, rijekama, bosne, i, hercegovine, rijeka, rijeke, sredinu, životnu, bosne, hidroelektrana, zaštitu, centra, projekata, hidroelektrane, kruščice, naše, godinu, borbe, države, trend, godine, životnu sredinu, zaštitu rijeka


Maja Celing Celić

Svi tekstovi autora

Autorica Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.