• Zaštita rijeka
  • 03.01.2018. 15:00

Aktivisti poručuju: Sloboda rijekama Bosne i Hercegovine!

"Više od 300 projekata hidroelektrana u BiH prijeti da uništi sve naše rijeke, stoga je potreban zajednički pristup na nivou države i kampanja za borbu protiv ovih projekata", poručila je Koalicija za zaštitu rijeka BiH.

Foto: Centar za životnu sredinu
  • 179
  • 29
  • 0

Koalicija za zaštitu rijeka Bosne i Hecegovine je u Banjoj Luci predstavila aktivnosti koje su obilježile ovu godinu i planove za 2018. godinu na polju zaštite rijeka i borbe protiv izgradnje hidroelektrana.

"Centar za životnu sredinu se duže od 13 godina protivi izgradnji novih hidroelektrana i podržavamo građane i građanke koji vode bitke u svojim lokalnim zajednicama. Ovu godinu su na polju zaštite životne sredine obilježile borbe za zaštitu rijeka širom naše države i vidimo da se taj trend neće promijeniti ni naredne godine. Hidroelektrane predstavljaju jednu od najvećih pojedinačnih prijetnji za prirodu, ljude i ekonomiju Bosne i Hercegovine", izjavila je tom prilikom Nataša Crnković iz Centra za životnu sredinu.

Zajednički pristup na nivou države

"Više od 300 projekata hidroelektrana u BiH prijeti da uništi sve naše rijeke, stoga je potreban zajednički pristup na nivou države i kampanja za borbu protiv ovih projekata", poručuju u Koaliciji te pojašnjavaju kako je zbog toga u junu prošle godine i pokrenuta ta inicijativa koja okuplja organizacije i pojedince spremne da se bore za BiH rijeke. Ove godine se najžustrija borba vodila oko rijeke Kruščice, u blizini Viteza.

Više od 300 projekata hidroelektrana u BiH prijeti da uništi sve naše rijeke, poručili su u Koaliciji

"Rijeka Kruščica predstavlja izvor života i najvažniji resurs našeg kraja koji smo spremni da branimo do poslednjih atoma snage i to smo svojim djelovanjem do sada i pokazali. Dvije planirane hidroelektrane predstavljaju isključivo lični interes pojedinaca. Početak izvođenja radova je izazvao oštro protivljenje lokalnog stanovništva i šire zajednice koja zavisi od ove rijeke, a tu prvenstveno mislim na stanovništvo Zenice koje pitku vodu dobija direktno iz korita Kruščice", rekao je Haris Đelilović iz Ekološkog društva Bistro iz Kruščice.

U mnogim zemljama trend uklanjanja hidroelektrana

Dokazano je da su hidroelektrane zastarjela tehnologija i da uzrokuju ogromne posljedice na prirodu, ekonomiju i lokalne zajednice. Zato je u mnogim zemljama prisutan trend njihovog uklanjanja.

"Koalicija za zaštitu rijeka BiH će pružiti stručnu i pravnu podršku lokalnom stanovništvu i udruženjima da se na vrijeme uključe u donošenje odluka. U narednom periodu će fokus djelovanja Centra za životnu sredinu kroz Koaliciju za zaštitu rijeka BiH biti na zaustavljanju planova za hidroelektranu Krupa i svih drugih hidoelektrana na rijeci Vrbas. Konačni cilj nam je proglašenje kanjona i klisura Vrbasa zaštićenim", zaključio je Viktor Bjelić iz Centra za životnu sredinu.

Mnogo je primjera borbe iz čitave Bosne i Hecegovine, a neke od najuspješnijih kampanja su uspjele da očuvaju rijeke ili dijelove rijeka Sutjeska, Hrčavka, Vrbas, Kruščica, Neretva, Ljuta, Buna, Una, Unac i Željeznica.

Foto: Centar za životnu sredinu


Tagovi

Zaštita rijeka Centar za životnu sredinu Koalicija za zaštitu rijeka BiH Nataša Crnković Haris Đelilović Viktor Bjelić


Autorica

Maja Celing Celić

Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi