Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredno vijeće
  • 04.09.2015. 10:00

Ako ovo nije kriza - što jest?

Iako Phil Hogan smatra da još uvijek nema krize u sektoru poljoprivrede, ali danas se ipak održava sastanak sa ministrima poljoprivrede zemalja članica EU. Za to vrijeme, prosvjedi u Bruxellesu.

  • 253
  • 12
  • 0

Komisionar za poljoprivredu EU, Phil Hogan, još uvijek ne priznaje krizu poljoprivrede u zemljama Europske unije. Naglašava pak da sektor prolazi kroz korjenite promjene, ali nema razloga za tako teške riječi.

Što je to kriza? Hogan je naglasio kako se to isto pitanje zapitao na sjednici europskog Vijeća, no nitko nije znao odgovor. Nedavna događanja potvrđuju barem, ako ne krizu u punom smislu - njezin početak. Jer, što bez osnovne mliječne namirnice? Što ako kriza započinje propadanjem govedarstva?

Kriza je teška riječ?

Opstojnost mljekarske proizvodnje dovedena je u pitanje ukidanjem mliječnih kvota u većini europskih zemalja. Prosvjedi u Francuskoj izazvali su lavinu u Irskoj, Engleskoj, Belgiji, čak i Švedskoj. Svuda isto, a rješenja nema.

Sve zemlje su sada pogođene globalnom hiperprodukcijom, zatvorenim ruskim tržištem i poteškoćama na kineskom tržištu. No, kako kaže Hogan, te nevolje su kratkoročne, ni približnog obujma kao 2008/2009. Posebno je teško novim članicama i baltičkim državama.

Protesti mljekara u Bruxellesu se nastavljaju

Hogan je optimističan u vezi budućnosti mliječnog sektora te ukazuje na rastuću srednju klasu Kine i navodi kako bi Europa trebala to iskoristiti, a nada se i novim rješenjima. Danas će o problemima poljoprivrednika razgovarati sa ministrima poljoprivrede zemalja članica Europske unije. Očekuje se da će Komisija izaći sa mjerama pomoći, a dok se to ne dogodi, poljoprivrednici Europe okupili su se na prosvjedu u Bruxellesu. Brojni poljoprivrednici ogorčeni su jer cijene mlijeka padaju zbog prevelike proizvodnje, a nije bolje ni u sektroru proizvodnje mesa.

Nadamo se novim rješenjima, najavljuje Hogan sastanak Poljoprivrednog vijeća 7. rujna ove godine. "Bio sam u kontaktu s mnogim ministrima, a sastajem se s irskim, austrijskim, njemačkim i britanskim ministrom poljoprivrede", najavio je. Tako će se najbolje vidjeti problemi pojedinih zemalja.

Uništavanjem temelja prehrambenog lanca direktno se narušava prehrambena neovisnost Europske unije. A što onda? Sudeći prema razvoju događaja i TTIP-a, sporazuma o slobodnoj trgovini između SAD-a i EU, možda je sljedeće što evropljanje očekuje na stolovima i američko mlijeko. Ali to nije kriza, je li?


Tagovi

Francuska Kina Kriza Irska Švedska Belgija TTIP Rusko tržište Engleska Mliječne kvote Hiperprodukcija Fil Hogan Poljoprivredno vijeće


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

21

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 12

Katastrofu, propast ćemo! 57,1%

Glasova: 6

Prosperitet, bit će nam bolje 28,6%

Glasova: 1

Sve će biti isto 4,8%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 9,5%

Pregled ankete

Pregled ankete