Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otkup kornišona
  • 13.07.2016. 15:00

Agrona počela otkupljivati kornišone!

Početkom jula ove godine firma Agrona d.o.o. Živinice je započela otkup kornišona od kooperanata, kojih je 2.255, koji sade kornišone na 1.650 dunuma zemlje.

Foto: Brilliance Eye/bigstockphoto.com
  • 429
  • 20
  • 0

Početkom jula ove godine firma Agrona d.o.o. Živinice je započela otkup kornišona od kooperanata. Kao implementator projekta USAID Partnerstvo za razvoj agrobiznisa, firma Agrona je potpisala ugovore sa preko 2.255 kooperanata iz cijele BiH koji su napravili zasade kornišona na 1.650 dunuma zemlje, piše klix.ba.

"Kooperanti koji su potpisali ugovor sa Agronom imaju konstantan nadzor i pomoć stručne agronomske službe i lokalnih organizatora proizvodnje, te je kvalitet kornišona odličan, a prinos očekivan. Planirano je da se u tekućoj sezoni proizvede 7.000 tona kornišona na nivou Bosne i Hercegovine", izjavila je Ismeta Jakupović, direktorica firme Agrona d.o.o. Živinice.

Dio otkupljenih kornišona je namijenjen domaćoj prerađivačkoj proizvodnji pod bh. brendom Natura, a ostatak prerađivačkim kapacitetima širom Evrope posredstvom firme Brajlović GmbH iz Austrije.

Program proizvodnje kornišona potpomaže Američka razvojna agencija USAID preko projekta USAID Partnerstvo za razvoj agrobiznisa, zatim partnerska firme iz bh. dijaspore Brajlović GmbH Vienna, te domaće firme Natura d.o.o. Bijeljina, Brams d.o.o. Sarajevo i Plant d.o.o. Tuzla. Ovim projektom se nastoji ojačati proizvodnja i otkup kornišona u Bosni Hercegovini, te dalje plasirati na domaće europsko tržište.

Izvor: klix.ba, Foto: Brilliance Eye/bigstockphoto.com


Tagovi

Kornišoni Otkup Berba Domaća proizvodnja Prinos Agrona

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

30


Glasova: 11

Da 36,7%

Glasova: 14

Ne 46,7%

Glasova: 5

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,7%

Pregled ankete

Pregled ankete