Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agrobiznis
  • 07.10.2021. 14:00

Agromenadžment: Novi studijski smjer, ali i šansa za nove generacije

Značaj menadžera u agrobiznisu, koji bi mogao svojim znanjem i iskustvom doprinjeti razvoju poslovanja, postaje sve veći.

Foto: Depositphotos/zoteva87 (ilustracija)
  • 88
  • 13
  • 0

Nova akademska godina na Poljoprivrednom fakultetu, Univerziteta u Banja Luci, bogatija je za novi master studij - Agromenadžment. Specifičnost tog studijskog programa je u tome što je usmjeren na postizanje praktičnih rezultata, a uveden je zahvaljujući saradnji sa njemačkim Univerzitetom Weihestephan.

Kako je za Srnu rekao prodekan za naučno-istraživački rad i međunarodnu saradnju ovog Poljoprivrednog fakulteta, Željko Vaško, zamjerka sa kojom se često susreću je to da njihovi studenti nemaju dovoljno praktičnog iskustva jer je učenje "bazirano na rješavanju problema studije slučaja". 

Sve veći značaj menadžera u agrobiznisu

Napominje da novi studij tokom čitavog semestra ima praksu i da je prvenstveno namijenjen studentima poljoprivrednih i ekonomskih fakulteta, ali i svim onima koji žele svoje znanje da nadograde materijom koja se tu izučava, poput marketinga, planiranja, kreiranja biznis planova, kalkulacija i računovodstva. 

"Studenti koji ga upišu biće poslati u firmu ili neko veće gazdinstvo, gdje će provesti pet mjeseci i na licu mjesta upoznati se o problemima koje bi agromenadžer trebalo da rješava", pojasnio je Vaško, ističući da se tu mogu upisati oni koji su završili prvi ciklus studiranja, minimum trogodišnji.

Takođe je naglasio i sam značaj menadžera u agrobiznisu, koji bi mogao svojim znanjem i iskustvom doprinjeti razvoju poslovanja

"Za poljoprivredne sisteme važno je prepoznati momenat prodaje. Kako doći do informacija, organizovati rad, te pripremiti isporuku ako je riječ o spoljnotrgovinskom poslovanju", naglasio je prodekan. Dodaje da su uvođenjem Agromenadžment master programa u saradnji sa pomenutim njemačkim Univerzitetom postali dio njihove mreže u kojoj se nalazi 11 država i 19 univerziteta, a na kojima se nastava iz agrobiznisa odvija na isti način.

BiH kao prvi izbor zemlje za studiranje

"Tako ćemo i mi kod nas koristiti iste materijale, koje su nam kolege iz Njemačke ustupile", istakao je. Napomenuo je da je studijski program licenciran i na engleskom jeziku.

Smatraju, kako kaže, da imaju predavače koji mogu da prihvate taj izazov i kako očekuju da će biti interesovanja studenata iz drugih država da dođu ovdje i da studiraju u okviru razmjene, ali i mimo toga da će izabrati Bosnu i Hercegovinu za studiranje.

Krenuli upisi u novi studij Digitalna poljoprivreda. Postani agronom budućnosti!

Podsjetimo, nedavno je i Fakultet agrobiotehničkih znanosti u Osijeku, u susjednoj Hrvatskoj (FAZOS) u suradnji s Fakultetom elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija (FERIT), ponudio novi akademski program pod nazivom Digitalna poljoprivreda. On traje dvije godine i održava se na engleskom jeziku, a namijenjen je kako domaćim tako i inozemnim studentima. 

Ovaj jedinstveni dvogodišnji diplomski studij ima dva smjera - biljna i stočarska proizvodnja. Po njegovu završetku stječe se akademski naziv magistar poljoprivrede. 


Tagovi

Agromenadžment Agrobiznis Studijski program Master studij Poljoprivredno gazdinstvo Razvoj poslovanja


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.