Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kriza u Agrokoru
  • 10.05.2017. 12:00

Agrokor dobavljačima duguje 131 milion KM

U prva tri mjeseca 2017. godine dugovanja Agrokorovih kompanija prema domaćim dobavljačima su smanjena na 131 milion KM, od čega je 74 miliona KM s dospijećem.

  • 326
  • 17
  • 0

Vijeće ministara BiH usvojilo je i uputit će Parlamentarnoj skupštini BiH Informaciju Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa o aktualnoj krizi u kompaniji "Agrokor" i njezinim poslovnim društvima u Bosni i Hercegovini s mogućim implikacijama na domaću ekonomiju.

Informacija sadrži zaključke više sastanaka predstavnika nadležnih institucija u BiH, resornih ministara zemalja regije i predstavnika Vijeća ministara BiH s predstavnicima Vlade Republike Hrvatske.

Vijeće ministara BiH, u skladu s postignutim dogovorom s predstavnicima Vlade R. Hrvatske, očekuje dostavljanje sveobuhvatnog plana aktivnosti za stabilizaciju stanja u "Agrokoru" s detaljnom inventurom obveza i dugovanja ovog koncerna, kao i planom za izmirenje i kontinuirano praćenje obveza prema dobavljačima bez diskriminacije.

Do tada će aktivnosti nadležnih institucija BiH biti usmjerene na zaštitu interesa bh. kompanija iz sustava "Agrokor", njihovih zaposlenih radnika, dobavljača, kooperanata, manjinskih dioničara i domaćih kreditora.

Smanjena dugovanja prema dobavljačima

Nadležne institucije u BiH, u skladu sa zakonskim ovlastima, provode opsežniju i kontinuiranu kontrolu financijskih tokova između kompanija kćeri "Agrokora", uz zabranu rizičnih transakcija.

U "Agrokorovim" kompanijama kćerima u Bosni i Hercegovini zaposleno je više od 5.200 radnika, aktivno je više od 1.300 dobavljača, a ova gospodarska društva imaju godišnji obrt od više od 500 milijuna eura.

Prema dostupnim podacima, dugovanja dobavljačima "Agrokorovih" kompanija u BiH na dan 31. 12. 2016. godine iznosila su 318 miliona KM, od čega 170 miliona KM domaćim dobavljačima. U prva tri mjeseca 2017. godine dugovanja prema domaćim dobavljačima su smanjena na 131 milion KM, od čega je 74 miliona KM s dospijećem.

Prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje BiH, tvrtke "Agrokora" u BiH nemaju dugovanja po osnovi PDV-a, zaključno s 30. 3. 2017. godine, navode u Vijeću ministara BiH.


Tagovi

Agrokor Dugovanja Vijeće ministara


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.