Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agroklub 4.0
  • 02.05.2018. 09:00

Agroklub 4.0 izašao iz faze testiranja! Kreirana platforma za narednih 10 godina informiranja poljoprivrednika

Sadržaj je postavljen u prvi plan, a sve je prilagođeno tabletima i pametnim telefonima.

Foto: Vedran Stapić
  • 655
  • 80
  • 1

Početkom godine informacijski sustav Agroklub prešao je na novu platformu - njegovu četvrtu generaciju, a jučer, s prvim danom maja 2018. službeno je novi dizajn izašao iz beta faze. Tim terminom inženjeri Internet tehnologija najčešće opisuju jedan od ranih životnih ciklusa svake aplikacije koja je o ovom slučaju trajala gotovo 3 mjeseca.

Tajming naravno nije slučajan, jer Agroklub upravo ove godine obilježava 10 godina od svog osnutka. Od 2008. do danas traje razvojni put - od još jednog pokušaja iz garaže, do centralnog mjesta poljoprivrede u digitalnom svijetu. Putovanje od jednog desetljeća.

"Danas više ne koriste termin portal, već za sebe kažu kako se radi u sustavu poljoprivrednih informacija na internetu. Portal je osnova, ali ne možemo zanemariti naš oglasnik, baze podataka ili društvenu mrežu KLUB. Uz web izdanje korisnici koriste i naš AgroLetter (tjedni newsletter), a sve više i naše mobilne aplikacije za Android i iOS uređaje nove generacije, telefone i tablete", pojašnjava Mario Relatić, suvlasnik Agrokluba te dodaje: Odlučili smo na praznik rada proslaviti rezultate rada naših razvojnih inženjera i izlazak nove verzije Agrokluba iz beta faze. Zašto ne bi ono što smo radili više od godinu dana obilježili upravo na praznik rada? Ovom prilikom moram naglasiti i ulogu kolega iz SLinka, koji su odradili veliki posao oko kreiranja nove platforme i samog dizajna.

Mobile first pristup

Inženjer Frano Šašvari iz osječke tvrtke SLink je kao njen vodeći programer imao važnu ulogu u razvoju novog sustava. Navodi kako je čitav proces trajao 18 mjeseci te da su nove tehnologije i sadržaj postavljeni u prvi plan kroz mobile first pristup.

"Restrukturiranje je bolja riječ od redizajna, jer se u ovom slučaju radi o procesu u kojem smo upotrijebili potpuno nove tehnologije i koristili pristup 'iz nule'. Dizajn je jedan dio poslova i u ovom slučaju orijentiran je prema pozitivnom iskustvu korisnika.

Inženjer Frano Šašvari navodi kako su nove tehnologije i sadržaj postavljeni u prvi plan kroz mobile first pristup

O tehnikalijama ne bih previše, ali osnova projekta je Laravel platforma bazirana na PHP-u te standardne web tehnologije (HTML, CSS, JavaScript), uz izbor MySQL-a kao baze podataka. Kroz ovaj proces u kojemu je sudjelovalo više programera radi velikog broja zadataka koristili smo i kolaboracijske alate za planiranje i organizaciju poslovanja. Sve u svemu bliži se kraj jednog velikog posla na koji smo ponosni".  

Što donosi novi Agroklub?

Kada govore o novoj verziji kažu da ima obilježja Evolucijske. Sadržaj je postavljen u prvi plan, a sve je prilagođeno tabletima i pametnim telefonima. Ima i novih servisa, poput burzovnih cijena poljoprivrednih roba. Analize isplaćenih potpora su također redefinirane i ažurirane s najnovijim informacijama, a i u kontekstu klimatskih promjena veći je naglasak na prognozi vremena. 

I društvena mreža KLUB je dobila daleko veći značaj - sada sadržaj koji kreiraju sami korisnici postaje i dijelom čitavog sustava. Sve su informacije bolje povezane i isprepletene. Naglašavaju i veću razinu zaštite svakog korisnika, a svima daju i dodatne mogućnosti upravljanja vlastitom razinom privatnosti. 

Najavljeni su i noviteti u modelu monetizacije sadržaja jer su dimenzije oglasnih poruka sada usklađene s novim smjernicama IAB-a, s proporcijama i LEAN principima. 

Može se reći da je Agroklub napravio prilagodbu trendovima Internet scene, vlastitim razvojem i zahtjevima korisnika. Jedan veliki korak naprijed u sljedeće desetljeće djelovanja.

Agroklub u brojevima

Od 2008. do danas Agroklub je publicirao više od 40.000 članaka na razne teme života u ruralnog prostora, dok su korisnici sustava objavili više od 38.500 poljoprivrednih oglasa. Kada je riječ o čitateljima tu govore milijuni - od osnutka do danas generirali su oko 40 milijuna posjeta stranica uz kontinuirani trend rasta. Uz dva uredništva, u Osijeku i Novom Sadu danas u kreiranju sadržaja za poljoprivrednike sudjeluje  više od 50 vanjskih suradnika iz Hrvatske, Srbije te Bosne i Hercegovine. 

Prema službenim Google Analytics podacima Agroklub je samo u prethodnom mjesecu (travnju 2018.) zabilježio 1.179.800 posjeta od strane 721.816 korisnika.
 


Fotoprilog


Tagovi

Agroklub 4.0. Mario Relatić Frano Šašvari Internet scena Mobile first


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)