Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Investicije u poljoprivredi
  • 28.06.2017. 08:00

Agroindustrijska zona u Novoj Topoli kao motor poljoprivrede

Planirano je da Agroindustrijska zona na površini od 144 hektara obiluje pogonima i kapacitetima prerađivačke industrije, koja će apsorbovati većinu poljoprivrednih proizvoda Lijevče polja i Potkozarja.

Foto: Boško Grgić
  • 1.817
  • 136
  • 0

Kada proradi, Agroindustrijska zona u Novoj Topoli će biti na samo 15 kilometara od Hrvatske i Evropske unije, Gradiške, Srpca i Laktaša, desetak kilometara od banjalučkog aerodroma, manje od 150 kilometara od Zagreba i na jednakoj udaljenosti od Beograda, Ljubljane i Sarajeva.

Na 144 hektara korisne površine će biti izgrađeno na desetine fabrika koje će prerađivati poljoprivredne proizvode, pakovati ih, prometovati i skladištiti. U Agroindustrijsku zonu do sada je uselilo šest privrednih društava, dok ih se deset priprema za gradnju proizvodnih kapaciteta.

Načelnik opštine Gradiška, Zoran Adžić, kaže da je neophodno pripremiti kompletnu infrastrukturu kako bi ova zona investitorima bila privlačnija od ostalih.

Nakon zastoja ponovo se ulaže u zonu

Adžić smatra da je zapostavljanje zone bilo krajnje neodgovorno, te da treba iznaći sredstva i užurbano krenuti u izgradnju saobraćajnica, kanalizacije, elektro i druge infrastrukture.

"Planom kapitalnih investicija opštine za ovu godinu, koji je u iznosu od 10,7 miliona maraka usvojen na posljednjoj sjednici, predviđeno je i ulaganje u Agroindustrijsku zonu od 2,5 miliona maraka. Odmah smo obezbijedili 200.000 KM za nastavak gradnje pristupnih saobraćajnica i kanalizacionog sistema", kaže Adžić.

Da lokalna vlast radi ubrzano na ovoj zoni pokazuje i činjenica da se uveliko radi na raspisivanju tendera za izvođače radova, kako bi se infrastruktura završila već ove godine.

Nova radna mjesta i u selima

"Prednost prilikom prodaje građevinskog zemljišta će imati prerađivačka preduzeća, kako bi poput zamajca animirali domaću poljoprivredu. Korist će biti višestruka, jer će se otvarati nova radna mjesta i u samoj zoni, a i u selima", rekao je Adžić.

Osim prerade žitarica i proizvodnje stočne hrane, pakovanja voća i povrća, proizvodnje konditorskih proizvoda, predviđa se i izgradnja hladnjača i skladišta, pa će Agroindustrijska zona u Novoj Topoli biti svojevrsni sabirni centar proizvoda domaće poljoprivrede.

Indirektnu korist će imati prateće djelatnosti izvan zone, a najviše agrar, koji već decenijama ili tapka u mjestu ili plaća danak podređenom položaju u odnosu na evropske proizvođače.

Značajna ekspanzija Agroindustrijske zone u Novoj Topoli uslijediće već ove i naredne godine.

Foto: Boško Grgić


Fotoprilog


Autor

Boško Grgić

Više [+]

Boško je inžinjer menadžmenta sa dugogodišnjim iskustvom u poljoprivredi i novinarstvu. Autor na desetine tv, radio i štampanih serijala o poljoprivrednoj proizvodnji.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

67


Glasova: 30

Da 44,8%

Glasova: 26

Ne 38,8%

Glasova: 11

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,4%

Pregled ankete

Pregled ankete