AgroKlub.ba

\

Poljoprivredne vijesti

Dobrodošli na AgroKlub.ba!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.ba » Poljoprivredne vijesti » Aduti - malina, kornišon, šljiva, jabuka i kruška

Aduti - malina, kornišon, šljiva, jabuka i kruška

Izvozni potencijal

Aduti - malina, kornišon, šljiva, jabuka i kruška

Datum: 26.10.2016. 12:00

Kategorija:

Poljoprivredne vijesti

Prema analizama Vanjskotrgovinske komore BiH, najveći izvozni potencijal trenutačno su maline, jabuke, kruške, kornišoni i šljive.

Prema analizama Vanjskotrgovinske komore BiH, najveći izvozni potencijal naše zemlje trenutačno su maline, jabuke, kruške, kornišoni i šljive. Od proizvodnje malina danas živi velik broj poljoprivrednih proizvođača u BiH. Danas je BiH 10. u svijetu u proizvodnji malina.

Prema procjenama, samo Željezno Polje kod Žepča godišnje uprihodi 3 milijuna maraka od malina. Od 2011. do 2015. se, prema analizi Vanjskotrgovinske komore, dogodio nevjerojatan trend rasta izvoza smrznutih malina, piše vecernji.

Nakon malina, najveći izvozni potencijal su jabuke. U Rusiju ih je iz BiH 2015. godine izvezeno za 10,7 milijuna KM. Jedno bh. poduzeće, navode, uspoređivalo je jabuke iz BiH i one iz Makedonije s obzirom na to da su ih bili primorani kupovati jer nisu mogli dobiti potrebnu količinu jabuka. Usporedba je pokazala kako su jabuke iz Makedonije zadovoljile kriterije, ali se kvalitetom nisu mogle usporediti s jabukama iz BiH.

Treći najveći izvozni potencijal su kruške. I one su išle u Rusiju skoro jednako kao i jabuke 2015. Nakon malina, jabuka i krušaka, četvrti izvozni potencijal BiH su krastavci kornišoni. U 2015. u Njemačku ih je izvezeno za 5,3 milijuna KM.

Peti izvozni potencijal BiH su šljive. U 2015. izvezeno je čak 5,441.874 kilograma ovog voća. Pojedini stručnjaci u analizama tvrde da je šljiva najznačajnija vrsta voća u BiH. Na ovim prostorima najzastupljenije sorte su stanly i požegača. Brojni agronomi se slažu kako bi egzistencija bila osigurana kad bi se proizvodilo i izvozilo samo ovih pet spomenutih poljoprivrednih proizvoda.

Foto: Bigstockphoto/kostik2photo

Broj pregleda članka: 8360; Uspješnost članka: 884

Tagovi: Šljive, Maline, Jabuke, Kruške, Izvozni potencijal, Kornišon, Vanjskotrgovinska komora

Ključne riječi članka: aduti, malina, kornison, sljiva, jabuka, i, kruska, malina, jabuke, izvozni, potencijal, izvezeno, milijuna, jabuka, prema, najveći, izvozni potencijal, najveći izvozni, najveći izvozni potencijal


Željka Rački-Kristić

Svi tekstovi autora

Autorica Željka Rački-Kristić

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede!