Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • AdubaTec
  • 04.05.2021. 18:00

AdubaTec aplikacija izrađuje preporuke za gnojidbu različitih kultura

Mobilna aplikacija AdubaTec koristi podatke o vrsti usjeva i tlu. Cilj je baza podataka s informacijama o stanju tla i praksama iz različitih regija u Brazilu.

Foto: Maja Celing Celić
  • 62
  • 12
  • 0

Jedna od najvažnijih informacija u uzgoju biljaka je kako na pravi način dozirati hranjive tvari. Da bi to olakšali proizvođačima, brazilska poljoprivredna istraživačka korporacija Embraba i Savezno sveučilište Recôncavo da Bahia (UFRB) osmislili su besplatnu mobilnu aplikaciju koja im može pomoći u optimizaciji primjene gnojiva, izvještava futurefarming.

Aplikacija AdubaTec služi za izradu i davanje preporuka gnojidbe koristeći podatke o vrsti usjeva i tlu. Osim toga, poljoprivrednici trebaju učitati parametre i o sustavu uzgoja, razvojnom stadiju biljke, vremenskim uvjetima i očekivanom prinosu kao i rezultate kemijske analize zemljišta.  

Nakon toga se izrađuje plan fertilizacije koji je poljoprivrednicima dostupan u obliku PDF dokumenta. Dakle, oni iz njega mogu iščitati koliko im treba pojedine vrste hranjiva kao što su dušik, fosfor i kalij. Isto tako, moguće je više saznati o kalcizaciji tla. 

Cilj je baza podataka i karta tla

Softver je već programiran za izdavanje preporuka fertilizacije za usjeve poput manioke i raznih voćnih kultura kao što su: ananas, acerola, banana, naranča, mandarina, limun, papaja, mango i marakuja. Osim toga, uzgajivači mogu sami dodavati i druge kulture.

Prema Lucianu Pontesu, analitičaru Embrapa Cassave and Fruit, ovom aplikacijom se želi korisnicima - uzgajivačima i agronomima pružiti određeni stupanj neovisnosti u stvaranju izračuna optimalne gnojidbe.

"Cilj je napraviti veliku bazu podataka s informacijama o stanju zemljišta i praksama iz različitih regija u Brazilu. Svrha AdubaTec-a je stvaranja karte tla u cijeloj državi", zaključio je.


Tagovi

AdubaTec Mobilna aplikacija Preporuke Gnojidba Brazil


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete