Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mravi
  • 29.06.2018. 07:30

9 prirodnih recepata za borbu protiv mrava na voću i bilju

Ukoliko ste primijetili mrave u dvorištu, bašti ili voćnjaku, važno je da reagirate odmah.

Foto: Pixabay/hansbenn
  • 1.496
  • 66
  • 0

Ukoliko ste primijetili mrave u dvorištu, bašti ili voćnjaku, važno je da reagirate odmah. Kolonija se jako brzo širi, pa samo za nekoliko sedmica možete se suočiti sa još jednim problemom - lisnim ušima. Mravi oštećuju listove i pupoljke, pa ih treba spriječiti da puze po drveću.

Prirodni načini za borbu protiv mrava

Postoji mogućnost kemijskog tretmana, ali je bolji prirodni način, koji neće štetiti okolini. 

Oslobodite se lisnih uši

Biljne uši su mravima važne zbog "medne rose" koju luče. Naime, one se hrane šećerom i izlučuju ga u obliku kapljica. Te kapljice mravi koriste u svojoj ishrani. Zbog toga je važno osloboditi se uši, a mravi će sami otići, jer neće imati izvor hrane. 

Prirodne barijere protiv mrava

Važno je da zaštitite koru. Kao barijeru možete koristiti stare gume ili foliju. Možete deblo obložiti i kartonom, koji ćete sa unutrašnje strane namazati vazelinom ili mašću. Mijenjajte ove barijere s vremena na vrijeme.

Upotrebite jake, aromatične biljke

Mravi imaju veoma oštro čulo mirisa. Smetaju im pelen, nana, bor, anis. Ove biljke možete vezati uz stablo ili da ih razbacate oko drveta ili biljke. Kao prirodni repelent koriste se i listovi peršina i paradajza, crvenog luka, hrena.

Naprskajte koru drveta otopinom sode bikarbone

U borbi proti mrava pomoći će vam soda bikarbona. Pripremite litar vode, 5 g sode bikarbone i 30 g lanenog ulja. Ovim premažite ili poprskajte koru. Mravima ne prija ni otopina od 10 litara vode, 0,4 kg domaćeg sapuna, 10 jušnih žlica kerozina i dvije jušne žlice fenola. Ovaj miris ih uspješno odbija. 

Kako da se riješite kolonija mrava?

Na sljedećih nekoliko načina možete se rešiti velikog broja mrava, odnosno njihovih kolonija. Kombinirajte ih da biste dobili najbolji rezultat.

Raskopajte mravinjak

Da ne biste ubijali mrave, jednostavno raskopajte mravinjak i njegove dijelove iznesite sa svog imanja. Kopajte što dublje možete, jer su mravi obično duboko skriveni ispod površine. 

Koristite bornu kiselinu

Napravite mamac na bazi borne kiseline i rasporedite po bašti ili voćnjaku. Najvažnije je da ne pretjerate sa dozom. Dvije žlice vode pomiješajte sa trećinom žličice borne kiseline. Potom dodajte žličicu šećera ili meda. Ove mamce pravite i mijenjajte svaki dan.

Tretman vrelom vodom

Najjedostavniji i najefikasniji način je da prelijete mravinjak vrelom voodm. Pripremite nekoliko posuda vode i sipajte. Voda bi trebalo što je dublje moguće prodrijeti. Ova metoda najbolje djeluje nakon zalaska sunca, kada se mravi vrate u mravinjak.

Mravinjak
Rupa u mravinjaku će vam pomoći da se lakše borite sa mravima (Foto: Pixabay/bonthenet)

Pepeo, kreč i sol

Preporučuje se tretiranje mravinjaka pepelom, solju i krečom. To ih neće uništiti, ali će ih natjerati da se presele na drugo mjesto. 

Tretman sa uljem i sirćetom

Jedan od efikasnih načina za borbu protiv kolonije mrava je kombinacija ulja, sirćeta i šampona. Pomiješajte sastojke, napravite rupu u mravinjaku i sipajte.


Izvori

Agro Novinite


Tagovi

Mravi Mravinjak Kako tretirati mrave Recept protiv mrava Prirodni preparati protiv mrava


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.