• Poljoprivreda EU
  • 22.07.2017. 17:00

322.912 komentara na buduću poljoprivrednu politiku EU

Tijekom tri mjeseca javnog savjetovanja o modernizaciji i pojednostavljenju Zajedničke poljoprivredne politike Europske unije (ZPP), pristiglo je 322.912 komentara. Od toga 2.000 iz Hrvatske.

Foto: Bigstockphoto/dolgachov
  • 516
  • 25
  • 0

Nakon tromjesečnog javnog savjetovanja o modernizaciji i pojednostavljenju Zajedničke poljoprivredne politike Evropske unije (ZPP) u Bruxellesu je održana i konferencija o njezinoj budućnosti koju je otvorio Phil Hogan, povjerenik EU za poljoprivredu i ruralni razvoj.

"Odgovor na javnu raspravu pokazuje razinu interesa koji postoji u ZPP-u, kao politiku koja podržava dinamičan poljoprivredni sektor, osigurava sigurnu i kvalitetnu hranu za 500 milijuna građana i osigurava značajna ulaganja u ruralna područja", kazao je Hogan tom prigodom.

Opširne konzultacije o budućnosti Zajedničke poljoprivredne politike Povjerenik je pokrenuo početkom februara, a one su omogućile sudionicima da podijele svoja stajališta o izazovima s kojima se suočava poljoprivredni sektor Europske unije, njezina ruralna područja i društvo u cjelini.

Na temelju provedenih javnih konzultacija zaključeno je da evropski građani vjeruju da poljoprivrednom politikom treba nastaviti upravljati na razini EU s naglaskom na dva temeljna cilja: pomoć poljoprivrednicima i zaštita okoliša. Velika većina ispitanika (90%) slaže se kako postoji stvarna dodana vrijednost u upravljanju poljoprivrednom politikom na evropskoj razini jer osigurava ravnopravno tržišno natjecanje unutar jedinstvenog tržišta i osigurava da poljoprivredni sektor može učinkovitije reagirati na zajedničke izazove kao što su zaštita okoliša i rješavanje klimatskih promjena.

Također se često spominje potreba za održavanjem ekonomske, socijalne i teritorijalne kohezije u cijeloj EU, kao i potreba za zajedničkim okvirom dijeljenja najboljih praksi.

Potpore i dalje najbolje rješenje

Rezultati konzultacija također su jasni u tome što bi Zajednička poljoprivredna politika trebala postići. Osiguranje pravednog životnog standarda za poljoprivrednike je ključni zahtjev, uzevši u obzir da su primanja zaposlenih u poljoprivredni niža od prosjeka EU. Potpora izravnim prihodima poljoprivrednicima ovdje se smatra najboljim rješenjem.

Drugi glavni cilj Zajedničke poljoprivredne politike tiče se doprinosa poljoprivrednika pri rješavanju klimatskih promjena i zaštite okoliša, biološke raznolikosti, smanjenja degradacije tla i osiguravanja održivije uporabe pesticida i gnojiva. Iz rezultata je također jasno da građani i poljoprivrednici podjednako žele da buduća ZPP bude jednostavnija i manje birokratizirana kako bi se učinkovitije nosili s brojnim izazovima.

Na konferenciji su također izloženi rezultati radionica o okolišu i klimatskim promjenama, radionice o upravljanju rizicima, radionice o hrani i povezanim pitanjima te radionice o socioekonomskim pitanjima. Raspravljalo se o važnosti prepoznavanja trenutnih procesa u prostoru i razjašnjavanja situacija kako bi se moglo odlučiti o vrlo konkretnim planovima za 2030. godinu.

Misliti na mlade poljoprivrednike

Važno je misliti na mlade poljoprivrednike, učiniti sve kako bi se poljoprivreda unaprijedila i uključila u digitalne procese i učinila privlačnijom djelatnošću. Potrebno je donijeti i najbolje zaključke o ekološkim problemima, kvaliteti života poljoprivrednika i ruralnim područjima općenito te razmišljati kako utjecati na smanjenje klimatskih promjena.

Od 322.912 zaprimljenih komentara veliku većinu primjedbi i prijedloga o budućnosti ZPP-a (97%) podnijeli su pojedinci, a visoka razina sudjelovanja u konzultacijama različitih dionika pokazuje da poljoprivreda i njezina uloga u društvu postaju sve značajnija tema za mnoge europske građane.

Foto: Bigstockphoto/dolgachov


Tagovi

EU ZPP Zaštita okoliša Poljoprivreda Potpore


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.