Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU Parlament
  • 13.01.2018. 11:30

22 miliona ljudi u EU zaposleno je u poljoprivredi, ali na kakav ugovor?

Kakva je budućnost Zajedničke poljoprivredne politike?

Foto: Bigstockphoto/dolgachov
  • 147
  • 14
  • 0

Buduća Zajednička poljoprivredna politika EU mora biti bolja i učinkovitija, a propisi solidarniji i pravedniji kako bi i ZPP u konačnici bio pravedan. Poručeno je to s Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Evropskoga parlamenta koji je na sjednici ove sedmice održao razmjenu gledišta o budućnosti Zajedničke poljoprivredne politike s članovima Odbora za prirodne resurse Odbora regija te Odjela za poljoprivredu, ruralni razvoj i okoliš Evropskog gospodarskog i socijalnog odbora.

Otvarajući sjednicu toga Odbora predsjednik Czesław Siekierski rekao je kako ti odbori nisu samo savjetodavna tijela, već imaju utjecaj na politike i mišljenja o kojima Odbor za poljoprivredu i ruralni razvoj raspravlja.

Rad bez ugovora i za male plaće

Član Odbora regija Karsten Uno Peterson rekao je kako traže od Evropske komisije da se angažira oko propisa kako bi oni bili solidarniji i pravedniji, da bi u konačnici i ZPP bio pravedan. Iskazao je i zabrinutost radi gotovo 10 milijuna zaposlenih u poljoprivredi koji često rade bez ugovora i za vrlo male plaće. On je ujedno ukazao na potrebu pravednijih cijena, regulacije tržišta te smatra kako je potrebno podržati kratke lance opskrbe hranom i potpore ugostiteljstvu koje nudi lokalne proizvode.

"Kad smo suočeni s nestabilnošću cijena na tržištu, s nepoštenom trgovačkom praksom, nepoštivanjem rokova plaćanja, sasvim je sigurno kako još uvijek nismo poduzeli sve one mjere koje su nužne kako bismo pomogli našim poljoprivrednicima koji su doista važni jer proizvode hranu za 500 miliona građana Evropske unije", naglasila je europarlamentarka Marijana Petir, navodi se u priopćenju njezina ureda.

Ona je rekla da su poljoprivrednici izuzetno važni i radi zapošljavanja jer samozapošljavaju sebe, svoje obitelji i u cijelom poljoprivrednom sektoru te povezanim sektorima generiraju 22 miliona radnih mjesta. Taj je sektor važan EU što se vidi po proračunu koji se izdvaja. Govoreći o očekivanjima poljoprivrednika, Petir je napomenula kako oni od svojih zastupnika očekuju da budući ZPP bude jednostavniji, da se smanje administrativni zahtjevi prema njima te da potpore koje se isplaćuju budu pravednije kako bi se dala podrška malim obiteljskim gospodarstvima, a ne velikim tvrtkama.

Veća pažnja mladima i ženama

Ono na što Petir želi posebno skrenuti pažnju raspravljajući o ZPP-u su mladi poljoprivrednici. "Ako želimo postići generacijsku obnovu, a koja je važna da bi sela ostala živa, da bi ruralna područja imala svoju dinamiku, moramo uspostaviti učinkovite mjere za mlade poljoprivrednike jer dosadašnje mjere i prema mišljenju Revizorskoga suda nisu dale rezultate".

Osim mladih poljoprivrednika, Petir je kao izvjestiteljica za žene u ruralnim područjima naglasila i važnost prepoznavanja rada žena jer je važno da on bude priznat i plaćen, što danas nije slučaj.

Foto: Bigstockphoto/dolgachov


Tagovi

ZPP Mladi EU parlament Žene Rad Poljoprivreda Ugovor


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete