Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ublažavanje posljedica
  • 04.04.2020. 16:30

Donešene mjere za saniranje šteta u ekonomiji nastalih pandemijom

Zakon će osigurati dodatna sredstva za kantone i općine kroz prenamjenu sredstava za javna skloništa i naknade za pretvorbu poljoprivrednog zemljišta i sve ostalo što može koristiti za spas ekonomije.

Foto: Vlada FBiH
  • 133
  • 14
  • 0

Vlada Federacije BiH je, na juče održanoj redovnoj sjednici, utvrdila i u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku uputila Prijedlog zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa, stoji u saopćenju Vlade FBiH. 

Zakon je predložen s ciljem ublažavanja posljedica po privredu Federacije Bosne i Hercegovine, imajući u vidu ogromne gubitke koji će u narednom periodu nastati kao rezultat stanja nesreće, s obzirom da je veliki broj privrednika obustavio rad, što dovodi do značajnog poremećaja normalnih tokova na tržištu roba i usluga.

Predsjednik UO Saveza zadruga FBiH apeluje na vlasti da omoguće brži protok roba

Ovim putem predviđeno je deset mjera za ublažavanje postojeće situacije izazvane pandemijom, pri čemu je najvažnije sačuvati radna mjesta. Doprinosi na minimalnu platu će biti uplaćeni iz budžeta za sve radnike u realnom sektoru, iz čega je izuzet javni i finansijski sektor.

Poljoprivredno tlo može spasiti BiH ?!

Zakon će osigurati dodatnu potporu za kantone i općine kroz prenamjenska sredstava za javna skloništa i naknade za pretvorbu poljoprivrednog zemljišta i sve ostalo što može koristiti za spas ekonomije.

Privrednicima se ukida obaveza plaćanja akontacije poreza na dobit, a obrtima poreza na dohodak. Ukidaju se zatezne kamate na javne prihode i dugovanja u privredi. Obustavljaju se svi upravni i sudski postupci za vrijeme dok traje stanje prirodne nesreće i 90 dana nakon toga.

Vlada je donijela više zaključaka o potrebi izrade rebalansa Budžeta FBiH za 2020. godinu, s ciljem osiguranja sredstava neophodnih za ublažavanje negativnih posljedica pandemije na privredu Federacije BiH. 

Na raspolaganju dezinfekciono sredstvo

Vlada FBiH saglasna je da Federalna direkcija robnih rezervi stavi na raspolaganje dezinfekciono sredstvo SEMI SAN T-65 (400 kilograma), Federalnom stožeru civilne zaštite (FSCZ) s ciljem sprječavanja širenja koronavirusa na području Federacije BiH. Sredstvo će biti korišteno za dezinfekciju gradova i općina.

Za realizaciju ove odluke zaduženi su Federalna direkcija robnih rezervi i FSCZ.

Za gradove i općine predviđeno 11,2 miliona KM

Federalna vlada donijela je dvije odluke o raspodjeli sredstava utvrđenih Budžetom FBiH za 2020. godinu na poziciji tekućih transfera drugim nivoima vlasti i fondovima

Vlada FBiH zajednički djeluje u interesu naših građana

Prvom odlukom je, na ime dodjele finansijske pomoći budžetima kantona u svrhu pomoći u poduzimanju preventivnih mjera u borbi protiv COVID-19 i sanacije posljedica nastalih usljed proglašene pandemije, dodijeljeno 9,8 miliona KM.

Druga odluka, vrijedna 11,2 miliona KM, odnosi se za pomoć budžetima gradova i općina u svrhu podsticanja u preduzimanju prevencije u borbi protiv COVID-19 i sanaciji posljedica nastalih usljed proglašene pandemije.


Tagovi

Ublažavanje posljedica Ekonomske posljedice Tržište roba Donešene mjere Poljoprivredno zemljište Dugovanja u privredi Robne rezerve


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

66


Glasova: 30

Da 45,5%

Glasova: 25

Ne 37,9%

Glasova: 11

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,7%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas