Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijeđenje meda
  • 02.12.2018. 18:00

Zoran Đurđević osmislio inovativnu viljušku za otklapanje saća

Ovaj otklapač saća svakako treba zauzeti svoje mjesto pored svake vrcaljke, a provjereno tvrdim da će vam zafaliti još vrcaljki, kaže Zoran Đurđević.

Foto: SPOS
  • 1.153
  • 77
  • 0

Pčelari često kažu da je cijeđenje meda jedan od težih poslova, ali je u isto vrijeme i najslađi. Ono na šta se stavlja akcenat je otvaranje ili otklapanje saća. O tome je za SPOS govorio dipl. maš. Ing. Zoran Đurđević iz Valjeva, koji je osmislio inovativnu viljušku za otklapnje saća

"Kao pčelar početnik nisam bio zadovoljan običnim viljuškama za tu namjenu, a o skupim alatima nisam razmišljao. Tražio sam neko prosto, jeftino, a u isto vrijeme i efikasno rješenje. Pošto sve poslove u mojoj porodici vezane za pčelarstvo trenutno obavljam sam, uslov je bio uraditi posao što brže i što lakše", kaže Zoran.

Alat za profesionalce i hobiste

Ideju je dobio čitajući forum, gdje su pčelari iznosili svoja iskustva opisivajući ih raznim slikama i video snimcima. Svidio mu se sistem kontra viljuške za otklapanje saća, o kome je bilo riječi, pa je rješio da napravi nešto zasnovano na tom principu.

"Improvizovao sam primitivno na izgled, ali je radilo posao. Pokazao sam to kolegama na forumu. Nadahnut njihovom podrškom  počeo sam da osvajam ovaj proizvod konstruktivno i tehnološki. I evo, zvanično posle nekoliko proba različitih verzija, primat uzima ova, proverena i dokazana u praksi, potvrđena video snimcima sa iskusnim kolegama pčelarima. Ispostavilo se da je stvarno alat za svakoga - kako za profesionalce tako i za pčelare hobiste", tvrdi Đurđević.

S Honey Paw uređajem ekstrakcija meda postaje lakša i jednostavnija

Kako viljuška radi?

Rad prohromskog otklapača saća sa kontra viljuškom zasnovan je na prevlačenju otklapača preko rama sa medom, što povećava efikasnost u odnosu na standardne viljuške za otklapanje saća koje je potrebno gurati.

"Sa aspekta ergonomije, položaj ruke u ovom slučaju je bolje kontrolisan, što u mnogome utiče na kvalitet i brzinu rada sa njim. Viljuška se sastoji od 16 ubodno skidajućih igala kvadratnog poprečnog presjeka, tako da svaka igla ima četiri rezne ivice, koje prosjecaju sebi putanju skidajući poklopce voska sa veoma malim slojem meda na njima", objašnjava Đurđević.

Dodaje da se tokom faza ispitivanja najbolje pokazala dubina od 3,5 mm, kojom otklapač skida medišne poklopce. Nakon toga pčelama ostaje veoma malo posla za popravku saća.

Poslije nekoliko poteza rad prelazi u rutinu

Dodaje da, vremenom, ako se igle zatupe moguće ih je naoštriti, što kod klasičnih igala kružnog presjeka nije slučaj. Krajnje dvije igle su ojačane i sprječavaju krivljenje od slučajnog pada ili dodirivanja letvica rama pri radu.

"Otklapač je izrađen od inoksa za prehrambene svrhe i nije mu potrebna nikakva površinska zaštita. Takođe ovu vrstu prohroma nije moguće termički poboljšavati (kaliti), niti je to potrebno. Dijelovi su zavarivani aparatom u zaštitnoj zoni argon gasa bez dodavanja elektrode. Ova vrsta prohroma posjeduje veliku žilavost, otpornost na habanje i deformaciju, te stoga garantuje da zadovolji sve vaše potrebe pri radu. Naravno, nije preporučljivo dozvoliti oslanjanje vrha igala na tvrdu podlogu", upozorava izumitelj.

Objašnjava i da je drvena drška anatomskog oblika prohromskim torban vijkom i specijalnom navrtkom unutar drške pričvršćena za nosač viljuške. Kako ističe, na pčelarima je da se naviknu na alat i ugao ruke, koji poslije nekoliko poteza po ramu sa medom prelazi u rutinu. "Ovaj otklapač saća svakako treba da zauzme svoje mjesto pored svake vrcaljke, a provjereno tvrdim da će vam zafaliti još vrcaljki", zaključuje Zoran Đurđević.


Izvori

SPOS


Tagovi

Zoran Đurđević Otkalapnje saća Viljuška Cijeđenje meda Vrcanje meda


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.