Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Napad divljači
  • 04.01.2024. 09:00

Zatražene izmjene propisa zbog napada medvjeda na pčelinjake

Kroz Zakon o veterinarstvu pod stokom se podrazumijevaju i pčele koje ne mogu biti tretirane kao krupna stoka i gdje je nemoguće obezbijediti fizičko lice kao čuvara

Foto: Željko Dulanović (ilustracija)
  • 908
  • 403
  • 0

Zbog sve učestalijih napada divljači na stoku i poljoprivredna dobra, ka Ministarstvu privrede Kantona Sarajevo i Federalnom ministarstvu poljoprivrede, upućena je inicijativa  da skladu sa svojim nadležnostima utvrde određene izmjene propisa i upute ih u dalju proceduru.

Inicijativu je uputio zastupnik u Skupštini KS, Mahir Dević, ističući manjkavosti mjera i zakona u cilju sprečavanja šteta od divljači, a koje su se pokazale kroz nekoliko primjera na poljoprivrednim dobrima, posebno na pčelinjacima izazvane napadima medvjeda.

"Apsurdnim i nelogičnim se čini Mjera u cilju sprečavanja štete od divljači i na divljači kroz član 7. kojim je propisano da je vlasnik dužan osigurati da stoku ispušta na ispašu pod kontrolom i uz stalni nadzor i obezbjeđenje čuvara gdje pojam čuvar označava svako fizičko lice. Kroz Zakon o veterinarstvu pod stokom se podrazumijevaju i pčele koje ne mogu biti tretirane kao krupna stoka i gdje je nemoguće obezbijediti fizičko lice kao čuvara", naveo je Dević.

Neophodno je, kako je dalje naveo, da kroz određene izmjene i dopune propisa omogućiti ublažavanja nastale štete koje na poljoprivrednim dobrima, odnosno pčelinjacima čini medvjed.


Tagovi

Napad divljači Napad medvjeda Medvjed u pčelinjaku Inicijativa Mahir Dević Ministarstvo poljoprivrede


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Ukrajinski obavještajci zaplijenili brod s ukradenim žitaricama - kapetanu prijeti zatvor

Ukrajina je zaplijenila strani teretni brod u Crnom moru u blizini Odese i uhitila kapetana zbog sumnje da je pomagao Moskvi u izvozu ukrajinskih žitarica s Krima, priopć...

Više [+]