Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčelarica Azra Arnautović
  • 03.03.2018. 18:00

Zašto pčelarka Azra ne posuđuje nikom svoj pčelarski alat?

Kad sam prvi put obukla pčelarsko odijelo, tresla sam se kao prut na vjetru. Ipak, roj se primio, i od tada, nema dana da nisam na pčelinjaku. Veće strasti od pčelarenja - nema, kaže Azra Arnautović iz Breze.

  • 3.639
  • 410
  • 0

Kad sam prvi put obukla pčelarsko odijelo, tresla sam se kao prut na vjetru. Ipak, roj se primio, i od tada, nema dana da nisam na pčelinjaku. Veće strasti od pčelarenja - nema, kaže Azra Arnautović iz Breze za BHpčelar.

"Prvu košnicu sa pčelama kupio je moj muž u jesen 2006. godine. Sam se brinuo o njoj, no, naredne godine, u proljeće, doživio je tešku nesreću na poslu. Ostao je invalid, nije se mogao kretati, a na tu je košnicu pao zaborav. Nedugo zatim, ispred naše kuće se nadvio “oblak” pčela. Muž mi je rekao da obučem njegovo odijelo i stresem roj u prazan sanduk. Postupila sam tako iako sam se sva tresla od straha. Međutim, pčele sam uspješno stresla u sanduk i nakon tog prvog “dodira” s pčelama, više iz pčelinjaka ne izlazim", priča Azra Arnautović.

Pčelari već 10 godina

Azra pčelari već 10 godina. Uglavnom sama, mada joj veliku pomoć i podršku pružaju sinovi Mensur i Nermin.

"Kad su bili malo manji, pomagali su, donosili dimilicu i slično. Danas nisu nešto posebno zagrijani za pčelarstvo, ali ja ih upošljavam koliko god mogu kako bi zavoliti i jednog dana nastaviti moj rad. Sreća je pa imam redovnog pratioca na pčelinjaku koji mi nesebično pomaže. To je knjiga gospodina Radivojca “Pčelarstvo - napredni priručnik” jer je tako jadnostavna i lijepo i lahko je u njoj sve opisano i napisano. Definitivno, pčela se mora voljeti i poštovati ali, mora se i učiti svakodnevo. Kupujem takođe redovno BH pčelar i pratim na Facebooku pčelarske grupe i oduševljena sam našimpčelarima koji svojim temama i savjetima pomažu svima nama", priča nam Azra.

Velika potražnja za medom

"Posjedujem 16 košnica jer sam i sama imala jednu nezgodu zbog koje sam godinu i pol dana nosila šarafe i imala fiksiran zglob. Jedno vrijeme se nikako nisam bavila pčelarstvom, pa sam nastavila sa usponom, devet pa sad 16. Plan mi je uduplati broj košnica jer imam veliku potražnju za medom", kaže Azra, dodajući kako je svim srcem zavoljela pčele.

"Znanje o njima proširujem svaki dan. Pčelarstvo je kao medicina, svakodnevno se otkrivaju nove stvari. Učenje je neophodno za poboljšanje pčelinjeg života", priča Azra.

Azra: Kao žena nisam ozbiljno shvaćena kod pčelara

U Brezi ima dosta dobrih pčelara, ali na žalost nemamo udruženje, a zašto i kako ne znam jer ja kao žena i nisam ozbiljno shvaćena kod pčelara, a takođe, u opštini Breza, u odsijeku za poljoprivredu nema neke velike zainteresovanosti i saradnje.

"Od pčela ima koristi, ali ja smatram da pčelu prvo treba voljeti i poštovati pa će i za pčelara biti koristi. Poznajem takozvane pčelare tj. medare koji čitavu godinu prodaju med i pčelinje proizvode a, ili imaju par košnica ili ne, no, to je svakako stvar za zakona. Moj pčelinjak svakog proljeća posjeti na moj zahtjev veterinar, izvrši pregled i dosad nikad nisam imala nikakvih bolesti ili bilo šta slično. Moj muž je zadužen za selenje pčela i za popravke i pravljenje sanduka, ramova i slično, a ja radim sve ostalo; kako moji ukućani kažu, ti radi to sve ostalo komplikovano".

Protiv stresa joj trebaju samo - dimilica i pčelinjak

Još jedan novitet desio se u proteklih pet godina. Azra je kupila komad zemlje pa su joj sad košnice tik uz kuću.

"To je veliki plus i za mene i moje pčelice. U ovo loše vrijeme loših ljudi, za mene su pčele najbolji prijatelj i ja razgovaram sa njima i one znaju sve moje tajne. Živim i prilagođavam se njima, u proljeće svakodnevno udišem njihov miris, a ljeta provodim sa njima na planini i one su izvor zdravlja, kretanja, čistog vazduha. Njihov ljekoviti miris mi daje zdravu i pozitivnu energiju za život. Sav uložen trud i vrijeme, moje pčelice mi financijski nadoknade. Ako se pčelarstvo može nazvati granom poljoprivrede onda je to jedina poljoprivredna djelatnost koja u isto vrijeme miriše, daje zdravlje, i finansijsku korist", kaže Azra.

Dodaje kako je njoj za odagnavanje svakodnevnih stresova i briga potrebno sasvim malo - jedna dimilica i pčelinjak.

Zašto nikom ne posuđuje pčelarski alat?

 Što se bolesti tiče, nisam nikad imala problema jer redovno dezinfikujem alate i mijenjam sanduke i ramove. Ne posuđujem nikome pčelarski pribor. Protiv varoe radim zadimljavanje tri do četiri puta i početkom decembra tretman oksalnom i to je to. Čisto odijelo i rukavice, posebna su garderoba koju nosim samo kod pčela. Moj savjet je svim pčelarima da drže čist pčelarski alat te zaštićen i uredan pčelinjak i to je to. Definitivno je to moje pravilo da nikad nikom ne pozajmljujem pčelarske stvari kao što je vrcaljka, burad za med i slično, otkriva Azra.

"Pčelarima početnicima savjetujem da prvo uče i proučavaju i čitaju o pčelama i svemu vezano za pčelarstvo pa tek onda da nabave košnicu-dvije. Ne srljajte grlom u jagode. Ne bih savjetovala ljudima koji preko noći očekuju profit da ulaze u ovaj posao. Nema ništa brzinski ni preko noći."

 Izvor i foto: E. K./bhpčelar


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti pa su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta na kojima se nalaze pčela su... Više [+]

Tagovi

Pčelarstvo Pčele Azra Arnautović Bolesti Pčelarski alat Med


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.