Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lažni med
  • 24.09.2023. 18:00

Zašto bi EU do 2030. mogla izgubiti pet miliona pčelinjih zajednica?

Ako se ništa ne preduzme, nestaće milioni košnica, a trend uvoza se povećava i ugrožava ovaj sektor, upozorava Copa-Cogeca koja ima i prijedlog

Foto: Depositphoto/fotosedrik
  • 100
  • 5
  • 0

Skoro svaki drugi med koji se danas uvozi u Evropu pokazuje znakove krivotvorenosti, a taj se trend povećava. Evropsko udruženje poljoprivrednika Copa-Cogeca upozorava da bi, ako se ništa ne preduzme, EU mogla do 2030. godine izgubiti pet miliona pčelinjih zajednica. Rješenje postoji ako Evropska komisija odluči da preduzme konkretne korake.

Prijedlog ovog udruženja je da EU usvoji cilj od 0% na lažni med do 2030. godine. 

Lažni med ima razoran uticaj na pčelarstvo

U videu koji je predstavljen u sklopu kampanje #HoneYstLabellingNow, evropski pčelari objašnjavaju razarajući uticaj koji uvozni krivotvoreni proizvodi imaju na sektor.

Stručnjaci procjenjuju da bi u slučaju ne preduzimanja bilo kakve akcije oko trećine evropskih pčelara moglo prestati sa radom, a pet miliona pčelinjih zajednica moglo bi biti izgubljeno do 2030. godine.

Zaustaviti prevaru

U prijedlogu se navodi da EU mora pooštriti pravila o kontroli i zahtijevati označavanje svake zemlje porijekla tako da na etiketi budu navedene prema postotku udjela. Potrošačima je potrebna veća transparentnost i jasnije informacije o procentima, poručuju.

Označavanje EU meda - stižu nova pravila

Smatraju da Evropska komisija mora revidirati Direktivu o medu. Pčelari u videu predlažu mapu puta s preciznim ciljevima: smanjenje krivotvorina na pola do 2027. s ciljem da se na evropskom tržištu uopšte ne pojavi krivotvoreni med 2030. godine.

Detalje pogledajte u videu: 


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti pa su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta na kojima se nalaze pčela su... Više [+]

Tagovi

Med Lažni med Krivotvoreni med Falsifikovani med Uvoz meda Košnice Pčelarstvo EU pčelarstvo Copa Cogeca


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.