Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Čuvajmo pčele
  • 20.03.2019. 14:00
  • Brčko distrikt, Brčko

Zaštitite pčele u vrijeme leta - krenula kampanja Čuvajmo pčele

Cilj nam je da ukažemo na sam značaj pčela, a takođe nam je cilj da skrenemo pažnju i utičemo na svijest nesavjesnihpoljoprivrednih proizvođača, ali i hobista koji bez obzira na sva razna upozorenja ipak koriste zaštitna sredstva u vrijeme leta pčela, odnosno u vrijeme cvjetanja.

Foto: Pixabay/Seaq68
  • 315
  • 54
  • 0

Pčele su vrlo značajni prirodni oprašivači bilja. Oprašivanje pomoću medonosnih pčela je vlo važna agrotehnička mjera koja doprinosi povećanju prinosa poljoprivrednih kultura (voća, povrća, ljekovitog bilja, djetelina i dr.) Medonosana pčela je prvi, najjeftiniji i najučinkovitiji oprašivač. Ne treba ni govoriti o značaju meda i drugih pčelinjih proizvoda za ljudski organizam, to je opštepoznata činjenica. Naučnici smatraju da bi nestankom pčele bio ugrožen i ljudski život na planeti Zemlji.

Treba uticati na svijest nesavjesnih poljoprivrednih proizvođača

Upravo iz tog razloga i velikog značaja pčele za ljudski rod dana 15. marta 2019. godine u organizaciji Voćnog kluba iz Brčkog otvoreno je zajedničko savjetovanje pčelara, voćara, ratara i povrtara. Ovo predavanje je značajno za sve bez obzira bavili se poljoprivredom ili ne, s obzirom na značaj pčele u oprašivanju.

"Savjetovanje je zamišljeno kao i vid radnog sastanka svih onih koji koriste zaštitna sredstva tokom tretiranja u poljoprivredi ukjlučujći i hobiste koji najčešće iz neznanja prave greške i time nanose štetu pčelarima. Iz toga razloga pozvani su voćari, pčelari, ratari i povrtari. Veliki proizvođači vode brigu o vrementu tretiranja i stručnjaci, agronomi nikad ne savjetuju tretiranje bilja zaštitinim sredstvima u toku samog cvjetanja već kad je biljka u toku procvjetavanja ili na samom kraju cvjetanja kada je let pčela umanjen.

Radni sastanak u organizaciji Voćnog kluba iz Brčkog (Foto: Danijela Plavšić)

Cilj nam je da ukažemo na sam značaj pčela, a takođe nam je cilj da skrenemo pažnju i utičemo na svijest nesavjesnih poljoprivrednih proizvođača, ali i hobista koji bez obzira na sva razna upozorenja ipak koriste zaštitna sredstva u vrijeme leta pčela, odnosno cvjetanja", istaknula sam na ovom sastanku, kao stručni saradnik Voćnog kluba.

Insekticide upotrijebiti samo u kotrolisanim uslovima

Doc dr Goran Mirjanić profesor sa Poljoprivrednog fakulteta  iz Banja Luke započeo je savjetovanje sa temom "Značaj pčela u oprašivanju poljoprivrednih kultura i njena zaštita od trovanja pesticidima". Profesor je detaljno objasnio i fotografijama prikazao veliki značaj pčele prije svega u voćarstvu, a zatim i u drugim granama poljoprivrede (povrtarstvu, ratarstvu, uzgoju ljekovitog bilja i dr.).

"U današnje vrijeme, intenzivne proizvodnje u poljoprivredi nema bez upotrebe pesticida, pčelari su toga svjesni, međutim postoji mogućnost da se napravi zajednička saradnja svih poljoprivrednih proizvođača na obostranu korist. A to je da se pesticidi koji su otrovni za pčele, prvenstveno insekticidi, upotrijebe samo u kontrolisanim uslovima kako bi se sačuvale pčele. U konkretnom slučaju da se ne koriste u vrijeme cvjetanja određenih kultura interesantnih za pčelu, a i ako se ukaže potreba za tim da se koriste u periodu kada nije maksimalni let pčela. To je najčešće sad u ovom periodu koji je pred nama", istakao je doc dr Mirajnić.

Emir Sejdić predstavnik kompanije Singenta branio je stav i položaj voćara pri čemu je istakao da ozbiljniji voćari tretiranje zaštitinim sredstvima obavljaju dozvoljenim pesticidima koji ne ometaju rad pčela ili vrše tretiranje u dozvoljenom periodu kad je let umanjen jer su voćari svjesni važnosti prisutnosti pčele u njihovim voćnjacima.

Ovim predavanjem je Voćni klub započeo kampanju "Čuvajmo pčele" koja će trajati u narednom periodu za vrijeme cvjetanja voćki.


Tagovi

Čuvajmo pčele Voćarski klub Brčko Insekticidi Agrotehnička mjera Zaštitna sredstva Maksimalni let pčela


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]