Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pesticidi
  • 17.08.2018. 18:30

Zamjena za neonikotinoid podjednako opasna po pčele?

Novi insekticid ne ubija pčele, ali djeluje na njihov imunološki sistem ili sposobnost za reprodukciju.

Foto: Pixabay/Goumbik
  • 841
  • 42
  • 0

Istraživači upozoravaju da su novi pesticidi, koji su napravljeni kao zamjena za neonikotinoide, možda isto toliko opasni po pčele. Naime, eksperimenti su pokazali da novi insekticidi Sulfoksaflor na bazi sulfoksimina ugrožava reprodukciju bumbara i brzinu kojom kolonije rastu, piše Euractiv. On ne ubija pčele, ali djeluje na njihov imunološki sistem ili sposobnost za reprodukciju.

Potrvđeno je da su kolonije pčela, koje su u laboratorijama bile izložene malim dozama novog pesticida, dale znatno manje radilica i upola manje mužjaka, koji su sposobni za reprodukciju, nakon što su premještene u polja. Ono na što ovaj insekticid ne utječe je ponašanje u vezi ishrane. Također, ne utječe na količinu polena koja se prikupi po pčeli. 

Biljke neonikotinoide apsorbiraju u fazi sjemena i prenose ga na lišće, cvijet, korijen i stabljiku. Dakle, oni ne djeluju kontaktno, odnosno ne ostaju na površini lišća. Napravljeni su zbog kontrole insekata, koji sisaju biljni sok, poput biljnih uši i larvi koje se hrane korijenom. Međutim, nove studije su pokazale da neonikotinodi mogu izazvati dezorijentiranost pčela, koje tada ne mogu pronaći put do košnice, kao i smanjenje otpornosti na bolesti.


Izvori

EurActiv.rs


Tagovi

Sulfoksaflor Neonikotinoid Pčele Insekticid Pesticid


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...