Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Promjena matice
  • 19.06.2018. 07:30

Zamjena matice - tri najbolja načina

Zamjena matice je nužna ukoliko primjetimo da se pčelinje društvo slabo razvija ili je prinos meda ispod očekivanog.

Foto: Pixabay / webundit
  • 3.382
  • 65
  • 0

Nakon bagremove paše i vrcanja meda, pravo je vrijeme da se zamijeni matica, ukoliko su primjećeni problemi. Ona se u visokoproduktivnim pčelinjacima mijenja na svaku godinu ili dvije. Zamjena je nužna ukoliko primjetimo da se pčelinje društvo slabo razvija ili je prinos meda ispod očekivanog.

Tri načina za promjenu matice

Savjetodavac Svetislav Marković kaže da matica u društvu može biti i više od dvije godine, ukoliko je pčelinjak stacionarni i ne forsira se proizvodnja legla. Predlaže najbolje načine za promjenu matice:

1. dobro odrediti početak paše i onda odstraniti maticu - tada će pčele same povući matičnjake i izvesti maticu;
2. uklanjanje stare matice i dodavanje zrelog matičnjaka u periodu same paše. Opasnost je samo da li će se matica spariti, jer bi dodavanje nesparene matice bio potpuni promašaj;
3. dodavanje sparene matice u obezmatičenom društvu, pod uslovom da ima paše ili se društva u tu svrhu pripreme prihranjivanjem šećernim sirupom.

Odmah poslije vrcanja izvršiti tretiranje protiv varoe

Kako se u toku jake paše smanjuje leglo, dobro je da se odmah poslije vrcanja meda izvrši tretiranje protiv varoe, naglašava Marković: "Ovim postupkom se prekida uspon u razmnožavanju parazita i leglo je u augustu i septembru dobro oslobođeno od ovog napasnika, što je bitno, jer su to leglo u stvari pčele koje će ući u prezimljavanje".

Voditi računa da ne dođe do trovanja pčela

Ukoliko će se društva seliti na suncokret ili na livadu, potrebno ih je pripremiti. Prije svega, potrebno je osigurati buduću lokaciju za pčelinjak. "Važno je paziti na činjenicu da se dosta poljoprivrednih proizvođača, koji gaje industrijske biljke, ne obazire na prisustvo pčela i vrše prskanje, često i nedozvoljenim preparatima, a najčešće u neadekvatno vrijeme. Stoga se prije svake seobe treba dobro raspitati o navikama uzgajivača medonosnih kultura, kako ne bi imali gubitaka nastalih od kroničnog i akutnog trovanja pčela", napominje Svetislav Marković.


Tagovi

Svetislav Marković Zamjena matice Pčelinja društva Selidba pčela


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.