Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.
  • "Via Dinarika"
  • 07.10.2021. 10:00
  • Sarajevsko-romanijska regija, Republika Srpska, Sokolac

"Via Dinarika" pomaže pčelarima i obogaćuje turističku ponudu u BiH

Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava u okviru druge faze projekta "Via Dinarika" predstavlja podršku uključivanju domaćih tradicionalnih proizvoda u turističku ponudu duž staza "Via Dinarike" u BiH.

Foto: Bigstockphoto/Kosolovskyy
  • 148
  • 53
  • 0

U okviru druge faze projekta "Via Dinarika", pčelarski centar "Batinić" na Sokocu dobiće mašinu za punjenje tečnosti i tekućih preparata čija je vrijednost 7.800 KM, stoji u zvaničnom saopštenju opštine Sokolac. 

Vlasnik ovog centra, Dragan Batinić ističe da je "Via Dinarika" podržala i projekat pod nazivom "Modernizacija i razvoj proizvodne linije", za koji je pomenuta firma ranije aplicirala, u cilju dobijanja bespovratnih sredstava. 

Podrška znači tamošnjim pčelarima

Podsjećanja radi, navedeni pčelarski centar je porodično preduzeće koje se već 30 godina bavi pčelarskom proizvodnjom, čvrstih i tekućih preparata kao i prirodne kozmetike na bazi meda i ljekovitog bilja, ali i plantažnim uzgojem aromatičnih i ljekovitih vrsta. 

Zahvaljujući mašini koju će dobiti preko projekta, rad će im biti olakšan kod pakovanja i točenja proizvoda, biljnih ulja, kapi, sirupa, te kozmetičkih preparata na bazi meda, proplisa i ljekobilja, ali i prilikom točenja soka iz breze, prirodnih voćnih sokova i sirćeta. 

"Ta investicija namijenjena razvoju proizvodne linije znači nam mnogo zato što smo do sada sve ručno obavljali pa će sve ići puno brže i lakše, što je dobro i za korisnike naših proizvoda", izjavio je za Srnu Batinić.

Prema njegovim riječima, nakon dobijanja podrške, slijedi potpisivanje ugovora i isporuka mašine za punjenje i pakovanje ovom pčelarskom centru.

Prilika za bolju ekonomiju?

Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava u okviru druge faze projekta "Via Dinarika", koji je raspisao Razvojni program UN u Bosni i Hercegovini, predstavlja podršku uključivanju domaćih tradicionalnih proizvoda (prehrambenih, rukotvorina i suvenira) u turističku ponudu duž staza "Via Dinarike" u našoj zemlji.

Konkurs je sufinansiran od strane Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), Agencije za razvojnu saradnju Italije (AISC), a krajnji cilj je da se doprinese poboljšanju ekonomskih prilika i životnog standarda kod nas.

Inicijativa "Via Dinarika" je regionalnog karaktera putem koje se promovišu bitni prirodni i kulturni resursi u ovom dijelu Balkana, omogućava razvoj turizma i očuvanje planinskih područja, kao mjesta takozvane netaknute prirode u Evropi.

Kako pomoći pčelarima koji su pretrpili lošu sezonu?

Podsjetimo, prije par dana održan je sastanak ministra poljoprivrede, Borisa Pašalića i predsjednika Saveza pčelara RS, Damira Barašina, gdje su se učesnici sastanka složili u tome da je potrebno početkom iduće godine organizovati stručnu konferenciju u oblasti pčelarstva, na kojoj bi se detaljno analizirali svi pomenuti problemi, a u cilju ojačavanja ove grane poljoprivredne proizvodnje u BiH. Takođe, tom prilikom je dogovoren i nastavak projekata iz IFAD programa. 


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti pa su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta na kojima se nalaze pčela su... Više [+]

Tagovi

"Via Dinarika" Pčelarski centar Pčelinji proizvodi Propolis Med Ljekobilje Dragan Batinić Bespovratna sredstva Pčelarstvo


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

SVIM MUSLIMANIMA BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!