Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Škola pčelarenja
  • 31.10.2019. 13:30
  • Zeničko-dobojski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Visoko

Veliko interesovanje: 20 polaznika započelo školu pčelarstva za početnike

U Gradu Visoko započela je "Škola pčelarstva za početnike". U organizaciji gradske uprave i udruženja pčelara "Behar" Visoko za 20 polaznika škole prezentiran je plan i program predavanja koji se sastoji od teorijskog i praktičnog dijela obuke.

Foto: Grad Visoko
  • 373
  • 18
  • 0

"Nestanu li pčele s lica Zemlje, čovjeku kao vrsti neće preostati više od četiri godine života. Bez pčela nema oprašivanja, nema plodova, nema hrane, nema ni ljudi", još je prije više od pola vijeka upozoravao Albert Einstein, na bitnost očuvanja pčelinjih društava. Citirajući Einsteinovu izjavu, u Gradu Visoko je započela "Škola pčelarstva za početnike". U organizaciji gradske uprave i udruženja pčelara "Behar" Visoko za 20 polaznika škole prezentiran je plan i program predavanja koji se sastoji od teorijskog i praktičnog dijela obuke.

Veliko interesovanje budućih pčelara

Broj polaznika škole ograničen je na 20, kako bi se predavanja i praktični dio obavili u optimalnim uvjetima. Iz gradske uprave, predstavnici ističu: "Ovo je prvi projekat koji realizujemo na ovakav način, zajedno sa udruženjem pčelara "Behar", cilj nam je da na kraju imamo tehnički i teoretski osposobljenog samostalnog pčelara. Naredne godine početkom proljeća planiramo ponovo da startamo sa novom grupom polaznika pčelarstva za početnike, obzirom da smo i ove godine imali jako veliko intersovanje. Predavanja uz popratne edukacije od strane eminentnih profesora će pratiti period škole pčelarstva predviđene u okviru 26 časova i nekoliko praktičnih primjera kako vremenski uvjeti budu dozvoljavali."

Iz udruženja "Behar" također iskazuju veliku zahvalnost za interesovanje polaznika i najavljuju lijepo druženje uz edukativne časove sa posebnim pčelarskim pozdravom: Medno!!!

Dva uvjeta da postanete pčelari 

"Većina polaznika se prvi put susreće sa pojmom pčelarenja, stoga će obuka i biti započeta od samih osnova. Predavanja smo pripremili na način da obuhvatamo sve oblasti od života pčela, tehnike pčelarenja, bolesti pčela pa do pčelinjih proizvoda i zakonskih regulativa, odmah na početku bi istaknuo dva uvjeta kako postati pčelar. Prvi je da niste alergični na ubod pčela i drugi je da zavolite pčelarenje, bez ljubavi i razumijevanja prema pčelama nema dobrog pčelara", zaključio je Almedin Delahmetović, jedan od predavača i član udruženja "Behar", sa dugogodišnjim iskustvom u pčelarenju. Pčelarska godina je započela, trenutno pčele miruju, spremne za zimovanje, na proljeće će se sasvim sigurno sadašnjem broju aktivnih pčelara od 120 učlanjenih u udruženje, pridružiti i novih 20. Svaka aktivnost u promociji i očuvanju pčelinjih društava je dobro došla, jer zaštitom pčela štitimo i sebe i cjelokupni ekosistem.

Nastavak projekta

"Period mirovanja pčela, i manjih aktivnosti na pčelinjaku je idealan period za edukaciju i školu pčelarenja. Iskorist ćemo ovaj period za obuku na proljeće iduće godine, mentorski ćemo se postaviti prema novim pčelarima početnicima, pratit ćemo njihov rad i usmjeravati ih da postanu dobri pčelari", poručuju na kraju iz udruženja.

Vrlo bitna činjenica, koja i zaokružuje cjelokupnu ovu pčelarsku priču su i najave iz gradske uprave: "Cilj nam je da na proljeće imamo polaznike škole sa stečenim znanjem i teoretskim osnovama pčelarenja, kako bi što lakše i jednostavnije pristupili praktičnom pčelarenju. U narednom periodu ćemo paralelno raditi na osiguravanju sredstava, gdje bi na kraju završene škole pčelarenja svakom polazniku dodijelili 2 ili 3 košnice sa pčelinjim društvima i dodatnom opremom."


Tagovi

Škola pčelarenja Trajanje Polaznici Almedin Delahmetović


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.