Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zakon o pčelarstvu
  • 30.10.2021. 12:00

Usvojen prijedlog Zakona o pčelarstvu, šta nam on donosi?

U donošenje zakona o pčelarstvu bili su uključeni kako građani tako i članovi sva tri udruženja pčelara u Distriktu.

Foto: Depositphotos/Cezar_KSV
  • 435
  • 63
  • 0

Šef Odjela za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Vlade Brčko distrikta BiH, Milenko Ninković, izjavio je prije tri dana, nakon usvajanja Prijedloga Zakona o pčelarstvu od strane tamošnje Vlade, da do sada ova oblast nije bila zakonski regulisana, nije postojao nijedan pravilnik niti je postojao raniji zakon o pčelarstvu, stoji u zvaničnom saopćenju Vlade. 

"Uzimajući u obzir stanje i karakteristike sektora pčelarstva u Brčko distriktu budući da za ovaj vid poljoprivredne proizvodnje nije postojala zakonska regulativa, a u cilju očuvanja biološke raznolikosti flore i faune, unapređenju poljoprivrede i voćarske proizvodnje, te zaštite pčele i njene uloge u prirodi koju ostvaruje oprašivanjem, potrebno je ovaj sektor normativno regulisati te donijeti pomenuti dokument", pojasnio je Ninković.

U donošenje zakona o pčelarstvu bili su uključeni kako građani tako i članovi sva tri udruženja pčelara u Distriktu.

Definisani uslovi za bavljenje pčelarstvom

Nakon Vlade, za očekivati je da Skupština Brčko distrikta da saglasnost na ovaj akt, uz mogućnost ulaganja amandmana od strane zastupnika.

Ninković je na kraju podsjetio da pomenuti dokument reguliše zaštitu autohtone rase pčela, uslove za obavljanje pčelarske djelatnosti, definisanje vrsta i postavljanja pčelinjaka, definisanje pčelinje paše, prijevoza pčela, pčelarska vozila, utvrđuje se pašni red, evidencija i registar pčelara i pčelinjaka, te postupak obilježavanja pčelinjaka.

Europa očekuje najgore prinose meda u povijesti - pčelare i voćare spašava šećer?

Kako smo nedavno pisali, zbog kasnog mraza i kiše ove godine praktički neće biti bagremovog meda, drugu sezonu zaredom dok je proizvodnja onoga od ružmarina, majčine dušice i vrijeska, kao i meda od kestena i suncokreta, bila jako slaba. Berba šumskog, planinskog i borovog također je razočaravajuća jer je sezona cvatnje bila prekratka, priopćio je UNAF, francuska udruga pčelara.

I pčelari iz susjedne Slovenije žale se na klimatske promjene. Naime, ova je zemlja dom najvećeg broja ovih oprašivača po glavi stanovnika u Europi, s njih više od 11.000 na populaciji od samo dva milijuna. 

I dok se europske pčele i pčelari bore za egzistenciju, oni na istoku, točnije u Kini već oprašuju voćnjake ručno.


Tagovi

Zakon o pčelarstvu Udruženje pčelara Autohtona rasa pčela Pčelinje paše Pčelinjak Bagremov med


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.