• Pomor pčela
  • 25.06.2020. 11:30

Uništeno više od 1.150 košnica, čekaju se rezultati ispitivanja

Prema procjenama u jednoj je košnici oko 50 hiljada pčela. Stradalo je, dakle, pedesetak miliona pčela. Šteta je ogromna.

Foto: Facebook/Agacija-Udruga pčelara Međimurske županije
  • 187
  • 48
  • 0

U Gardinovcu, Domašincu, Podturnu i Ferketincu u Međimurskoj županiji (susjedna Hrvatska, op.ur.) pomorom pčela pogođeno je tridesetak pčelara, koji su pretrpili ogromnu štetu. Zbog masovnog uginuća pčela, proglašena je prirodna nepogoda na dijelu ovog područja.

Iako uzrok pomora još nije tačno utvrđen jer se očekuju rezultati ispitivanja, tamošnji proizvođači sigurni su da njihove pčele nisu uginule zbog bolesti.

"Prema procjenama u jednoj je košnici oko 50 hiljada pčela. Stradalo je dakle, pedesetak miliona pčela. Šteta je ogromna. Možda ćemo morati spaliti i sve košnice u kojima su uginule pčele. Pitanje je i šta ćemo s medom ukoliko se pokaže da u njemu ima tragova insekticida. Svi dalji koraci zavisiti će od toga koje je sredstvo uzrok pomora. Bolest pčela je isključena, mi smo sigurni da je u pitanju insekticid.

Čekamo rezultate ispitivanja kako bismo saznali je li insekticid kojim se prskalo uopće dozvoljen, iako bi problem mogao biti i način te vrijeme primjene, kao i njegovo doziranje", istaknuo je Željko Trupković, predsjednik Udruženja pčelara Agacija.

Finansijska šteta je ogromna

Još prošle nedjelje pčelari su prema preporuci veterinarske inspekcije započeli neškodlivo uklanjati uginule zajednice. Uginule pčele i propalo leglo u plodištima zajedno sa saćem i okvirima su spaljivali, a oslabljene pčelinje zajednice počeli su prihranjivati šećernim sirupom.

Očajni vlasnici uginule pčele i propalo leglo u plodištima zajedno sa saćem i okvirima spaljivali (Foto: Facebook/Agacija)

Pčelarima koji su pogođeni masovnim uginućem pčela preporučeno je da izvrcani med prikladno uskladište te da ga ne koriste sve dok ne budu poznati rezultati analiza.

Članovi Udruženja ističu kako je za sada nemoguće utvrditi punu finansijsku štetu, budući je još puno nepoznanica vezanih za upotrebljivost košnica, okvira i voska, no, napominju kako se ovaj događaj neće odraziti na cijenu meda, ali će sigurno uzrokovati neke poremećaje u snabdjevenosti.

Podstaknuti i ovim slučajem masovnog uginuća pčela, zbog vjeruju nestručnog korištenja insekticida, naglašavaju da je hitno potreban sistem utvrđivanja uzroka, odgovornosti, sanacije i obeštećenja pčelara.

Krivac još nije poznat

Tačan uzrok, odnosno supstanca zbog koje je došlo do pomora, biti će utvrđena laboratorijskom analizom na osnovu uzoraka pčela, meda i polja koje su prikupili veterinarski inspektori u saradnji s Centrom za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja. Ispitivanja sprovode i Zavod za javno zdravstvo te Zavod za farmakologiju i toksikologiju Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, a prema rezultatima njihovih nalaza postupiti će i Policijska uprava međimurska te druge nadležne službe.


Tagovi

Pčele Pomor pčela Ekološka katastrofa Međimurje Trovanje Insekticid


Autor

Igor Čolaković

Vanjski suradnik Agrokluba iz Varaždina.