Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ocjenjivanje meda
  • 21.10.2020. 15:45
  • Brčko distrikt, Brčko

U toku je ocjenjivanje meda - mogu se prijaviti pčelari širom regije

Udruženje pčelara Brčko poziva sve zainteresovane da ustanove kvalitet svog meda i da se pridruže mnogim pčelarima iz Evrope koji su učesnici ovog događaja.

Foto: Arhiva Udruženja pčelara Brčkog
  • 592
  • 160
  • 0

Udruženje pčelara Brčko, čiji je predsjednik dugogodišnji pčelar Veljko Živanović, odlučilo je da i ove godine vrši organoleptičku analizu meda. Poslije duže rasprave i zasjedanja, zbog pandemije virusa korona, Upravni odbor je odlučio da ipak i pod ovakvim okolnostima organizuju ocjenjivanje.

Uzorci se primaju od 01. oktobra do 05. novembra 2020. godine, a okupljanje Komisije koja vrši analizu za ocjene zakazano je 08. novembra, kada je planirano da se završi sa ovim aktivnostima.

Dodjela nagrada i predavanje predviđeno je za 13. decembar, u Domu kulture u Brčkom. Iz udruženja navode da zbog novonastale situacije neće biti upriličeno tradicionalno druženje, te će se susret obilježiti znatno skromnije, u skladu sa epidemiološkim mjerama.

Kako uzeti i dostaviti uzorak ?

Jedan uzorak treba da je težine jednog kilograma, a potrebno ga je podijeliti u dvije tegle, od po 500 grama. Zatim, neophodno je čitko navesti vrstu meda, ime i prezime, broj telefona pčelara, te mjesto odakle dolazi uzorak. To su osnovni podaci koje bi trebalo unijeti u bazu pri samoj analizi meda. Cijena analize jendog uzorka iznosi 15 KM.

Svi zainteresovani pčelari širom regije, a koji ispunjavaju tražene uslovemogu slati prijave na dvije aderse:

  • Zdravko Reljić, ulica: Milana Hadži Ristića br. 12, 76100 Brčko (broj telefona 065/648-089) ili na adresu
  • Senad Smajić, ulica: Bašeskija br. 114, 76100 Brčko (broj telefona 062/992-394)
Uzorke mogu slati pčelari iz čitave regije

Takođe, može se i direktno uzorak slati predsjedniku Veljku Živanoviću.

Udruženje pčelara Brčko postoji samo pet godina, a već ima 196 članova. Ova organizacija nije samo lokanog karaktera tako da sve više proizvođača pristupa iz Tuzle, Čelića, Koraja, Lopara, Ratkovića, čak i iz Krajine Cazina, Krupe, Dubice i drugih okolnih gradova gdje pčelarska udruženja nisu aktivna. Ovo je jedino na prostoru Bosne i Hercegovine koje ima svog delegata i u Srbiji.

Iako je godina bila loša, kvalitet meda je odgovarajući

"Ocjenjivanje vršimo peti put, koliko i postojimo. Veliki broj uzoraka je već pristigao iz raznih krajeva naše zemlje, ali i iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Austrije, Njemačke, Švajcarske, Bugarske. Očekujemo veliki broj zainteresovanih u zadnjih desetak dana prijave, zbog kristalizacije meda. Prošle godine smo imali oko 250 prijava, vjerovatno će zbog pandemije taj broj ove godine biti možda manji, ali ostaje da vidimo do 31. oktobra do kad primamo uzorke pa zainteresovani pčelari imaju još vremena za slanje" navodi za naš portal sekretar Udruženja, Zdravko Reljić. On dalje kaže: "Želja nam je da u narednom periodu vršimo i hemijsku analizu meda, mada je oprema za to veoma skupa. Nadamo se da ćemo imati razumjevanja i podrške od Vlade Brčko Distrikta"

Komisiju čine stručnjaci i proizvođači iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore i dva člana iz Udruženja pčelara Brčko. U pitanju su pčelari Miroslav Budiša i Zijad Biserović.

Vrijedno se radi na ocjenjivanju meda

Komisiju čine:

  • Boro Grbić, iz Vukovara - predsjednik komisije za ocjenjivanje, Hrvatska;
  • Prof. dr pčelarstva, Biljana Stamenković - Srbija;
  • Slobodan Čumić, predsjednik beogradskog udruženja pčelara - Srbija;
  • Prof. dr Almira Habaš, iz Bihaća - Bosna i Hercegovina; 
  • Stanko Čuljak - Hrvatska;
  • Josip Užarević - Hrvatska;
  • Armin Nuhanović, iz Bihaća - BiH;
  • Rasim Porić, iz Bihaća - BiH;
  • Prof. dr Sulejman Alijagić, iz Bihaća - BiH i brojni drugi.

"Organoleptička analiza meda podrazumjeva ocjenu boje, okusa, mirisa, čistoće te postotak vlage, koji ne bi smio biti veći od 20 odsto. Zavisno od proizvodne godine uzorkuje se med od bagrema, lipe, livadski, šumski, a nerjetko ga bude i od suncokreta, uljane repice i drugih vrsta. Ova sezona je izuzetno loša za pčelare zbog kišovitog i prohladnog proljeća i ljeta, što je rezultiralo i znatno manjim proizvedenim količinama u odnosu na predhodni period", rekao nam je pčelar Budiša.


Fotoprilog


Tagovi

Ocjenjivanje meda Analiza meda Udruženje pčelara Veljko Živanović Zainteresovani pčelari Zdravko Reljić Miroslav Budiša Zijad Biserović Organoleptička analiza


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.