Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Apiterapija
  • 17.09.2021. 10:00
  • Zeničko-dobojski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Visoko

U blizini visočkih piramida Midhat Balta izgradio je pravi pčelarski biznis

"Medna oaza" se nalazi u srcu turističkih atrakcija, nedaleko od poznatih visočkih piramida, u šumskom prirodnom ambijentu, iznad izletišta Ravne sa jedinstvenim objektom api komore.

Foto: Midhat Balta
  • 469
  • 108
  • 0

Tako malen insekat, čitavih četrdesetak dana svoga života provede radeći, a o njemu ovisi cijeli planet. U prirodi ne postoji nešto što je sto posto savršeno, ali najbliže tome je pčela. Nevjerovatan je spisak pozitivnih stvari koje čovjek može imati od njih.

Zato ko ih jednom zavoli, ta ljubav ne prestaje. U harmoniji sa pčelama i obostranoj koristi je i Midhat Balta, čija je prvo znatiželja pa i ljubav prema tim korisnim insektima prerasla u pravi pčelarski biznis.

"Penzionisani sam policajac i bavim se ovim 14 godina. Predsjednik sam i Udruženja pčelara "Behar" u Visokom, koje broji 107 članova", započinje svoju priču Midhat, napominjući da je to na početku bilo hobi, a kasnije širenjem postalo dodatni profit.

U jedinstvenom šumskom ambijentu

Med, propolis, matična mliječ, perga, pčelinji otrov i vosak, te drugi pripravci na bazi pčelinjih proizvoda ujedno su hrana i lijek. U prevenciji mnogih bolesti i procesu jačanja imuniteta ne postoji ništa učinkovitije od njih, a u to su se svi mogli uvjeriti, naglim skokom potražnje za medom u vrijeme širenja pandemije izazvane Covid -19 virusom.

Pored meda, sve popularnija je i apiterapija koja se od davnina upotrebljava u svrhu prevencije i liječenja, a posljednjih godina i savremena medicina pridaje joj sve veći značaj i to s razlogom. Zbog toga pčele mnogi nazivaju letećim farmaceutima. Svojih četrdesetak pčelinjih društava, naš sagovornik drži u vlastitoj "apoteci" - biznisu zvanom "Medna oaza". Mjesto se nalazi u srcu turističkih atrakcija, nedaleko od poznatih visočkih piramida, u šumskom prirodnom ambijentu, iznad izletišta Ravne sa jedinstvenim objektom api komore.

Predivan pogled na grad iz "Medne oaze" 

U neizvjesnom vremenu kada su se mnogi poslovi, obrti i ideje gasile, sve ono što se oslanjalo na uzajamnu dobrobit sa prirodom opstalo je i postalo jedno od brzo rastućih biznis polja. U jeku pandemije, nešto manje od prije dvije godine naš pčelar se odlučio, za tadašnje vrijeme veliki iskorak.

Pčelarstvo je jedna od najjačih motivacija za istraživanje prirode. smatra Midhat

"Api komoru sam pokrenuo relativno skoro i za sada ima dvije pčelinje zajednice sa mogućnošću da se još proširuje. Inhalator je provodnim sistemom povezan sa košnicom", priča za Agroklub Balta. 

Te košnice se ne tretiraju kao druge niti se uzimaju proizvodi pčela. Sve ostaje unutra i sve se to udiše, objašnjava nam.

Kako kaže, uložio je dodatna sredstva kako bi omogućio posjetiocima najbolje, tako da prilikom udaha pacijent ima priliku da uživa uz predivan pogled na grad. "Api komora se perfektno uklopila u prirodno okruženje, obzirom da se prilikom izgradnje vodilo računa da svi materijali moraju biti prirodni, a najviše dominira drvo. Aktivna je sukladno sa radom pčela kada krene unos polena, odnosno, od aprila do oktobra", komentariše.

Posjetioci dolaze iz raznih dijelova svijeta

"Medna oaza" prvobitno je bila posjećivana od strane domaćih turista. S obzirom na restriktivne mjere putovanja u proteklom periodu, znatiželjni i oni kojima je zaista ovaj vid terapije potreban, nalazili su put do ovog mjesta i do pčelara Midhata Balte. Međutim, od ove sezone u ponudi je i apartmanski smještaj, za goste iz raznih zemalja u okruženju ali i širom Evrope.

"Nisam siguran bavim li se ja pčelama ili one sa mnom"

Nekadašni, sada penzionisani policajac, postao je i turistički radnik, sve zahvaljujući pčelama i onome što one pružaju i obezbjeđuju ljudima. Jedan korak zahtjeva i drugi, a taj drugi Balta komentariše:

"Planiram da proširim kapacitete, trenutno imam 48 društava na dva pčelinjaka. Određen broj košnica vozim u planinske dijelove. U budućnosti ću intenzivirati i apikomoru, kako bi je veći broj korisnika mogao koristiti. Trenutno je to za dvije osobe, a s obzirom da je otvorena prije dvije godine u jeku pandemije, zadovoljan sam urađenim poslom do sada", zaključuje visočki pčelar.


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti pa su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta na kojima se nalaze pčela su... Više [+]

Tagovi

Pčelarstvo Pčelar Midhat Balta Apiterapija Apikomora Turistički radnik Košnice Pčelinja društva


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.