Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trutovi
  • 08.08.2018. 08:00

Trutovi osjetljiviji na bolesti od medonosnih pčela

"Bez jakih, sposobnih trutova, mogućnost za uspješno sparivanje s maticama mogla bi biti ozbiljno ugrožena", kaže dr. Gina Tanner.

Foto: Pixabay/PollyDot
  • 371
  • 27
  • 0

Trutovi su daleko osjetljiviji od pčela radilica na gljivičnog crijevnog parazita Nosema ceranae, pokazalo je istraživanje švicarskog tima Fakulteta veterinarske medicine iz Berna. Naime, ovaj parazit se iz Azije proširio po cijelom svijetu, a izaziva veliki broj uginuća cijelih zajednica. S obzirom na to da su trutovi važni za reprodukciju zajednice, ovo je bitno otkriće.

Problem je u kromosomima

Prema stručnom obrazloženju, trutovi su haploidni, odnosno sadrže samo jedan set kromosoma za razliku od medonosnih pčela, koje su diploidne (sadrže dvije kopije svakog kromosoma, poput ljudi). Samim tim, trutovi su osjetljiviji i skloniji bolestima, jer u diploidnim organizmima dominantni geni na jednoj kopiji kromosoma imaju mogućnost maskirati mutirane gene na drugoj kopiji, piše Science Daily.

Bez jakih trutova nema uspješnog sparivanja

To znači da trutovi ranije umiru i imaju lošije tjelesno stanje. "Iako oni ne obavljaju važne funkcije u održavanju zajednica, kao što su čišćenje i hranjenje, odgovorni su za parenje s maticama. Bez jakih, sposobnih trutova, mogućnost za uspješno sparivanje s maticama mogla bi biti ozbiljno ugrožena", kaže dr. Gina Tanner.

Istraživanja, uglavnom iz SAD-a, su pokazala da je neuspjeh matice glavni uzrok smrti zajednica. Međutim, ovo može biti u vezi s tim što pojedine matice ne dobivaju dovoljnu količinu i kvalitetnu spermu od trutova tijekom sparivanja. 


Tagovi

Trutovi Pčele Sparivanje Nosema ceranae Haploidi Diploidi Gina Tanner


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.