Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčelarska godina
  • 09.10.2018. 11:00

Tročlana porodica može solidno živjeti s oko 300 košnica pčela

Porodica Borike Ćetković 30 godina se bavi pčelarstvom. Rade mnogo, ali od pčelarstva mogu dobro živjeti. Nedavno su svoje proizvode ponudili i na sajmu u Goraždu.

Foto: Pixabay/5239640
  • 1.210
  • 78
  • 0

Pčelarica Borika Ćetković iz okoline Rudog svoje je proizvode izlagala na nedavnom tradicionalnom sajmu u Goraždu. Pčelarstvom se bavi već trideset godina, i kako kaže, od pčelarstva se može živjeti.

Pčele tretira s poštovanjem

"Može se živjeti, tročlana porodica može solidno živjeti s nekih 300 košnica, a mi imamo više od 300 košnica. Mi smo proizvođači selekcioniranih matica, imamo blizu 500 nukleusa u proizvodnji, radimo mnogo, a proizvodimo i propolis, matičnu mliječ", ističe Borika koja se sa pčelama druži svakodnevno, nikada ne koristi zaštitna odijela i kako kaže, pčele joj do sada ni jednom nisu naudile, piše Klix.ba.  

"Ja nikad ne nosim rukavice, ništa, ima sorti koje su jako mirne, niti jedna me nije ujela. One su vrijedne, imamo korist od njih i jednostavno ih tako tretiramo, s poštovanjem", objašnjava Borika.

Nema bogaćenja u pčelarstvu, ali se solidno živi

Pčelari ističu da je ova godina, za razliku od prethodne, bila daleko bolja. Emir Čolić iz Kovanja kod Rogatice posjeduje više pčelinjaka, a svaki od njih dao je dobre prinose.

"Proizvodnja je ove godine bila dobra, pogotovo prvi dio je fantastičan, behar, bagrem, lipa i livada, poslije je bilo malo slabije, šuma je zakazala, ali godina u globalu nije loša. Što se tiče mojih proizvoda ove godine sam proširio proizvodnju, imamo u ponudi tri nove kreme, propolis, kantarionova i nevenova krema, to do sada nisam radio. Proizvodim i pet vrsta meda, preparate na bazi meda, imamo bronhomed, sirup od čuvarkuće, zeleni orašćić u medu, saće u medu, kandirano voće u medu i imamo pet, šest tinktura koje se rade s travama. Već 20 godina živim od pčelarstva i smatram da se može živjeti. To je porodični biznis, nema bogaćenja, ali da čovjek može živjeti solidno, može", ističe Čolić.

Čolić je na sajmu u Goraždu ponudio med s nekoliko pčelinjaka.

"Imam pčelinjake na četiri mjesta, u Hercegovini, ove godine sam bio i u Goraždu, na bagremu i dobro prošao, a imam pčelinjak i u Olovu i u Hrenovici. Također, imam pčelinjak koji je selidbeni koji prebacujem s lokacije na lokaciju, po potrebi", pojašnjava Čolić.
 


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti pa su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta na kojima se nalaze pčela su... Više [+]

Tagovi

Pčelarska godina Isplativost Pčelarstvo Med Porodični biznis


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.