Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište meda
  • 29.03.2023. 09:00

Traži se pooštravanje kriterija za kontrolu meda

Pčelari i potrošači se suočavaju sa sve više lažnog, patvorenog meda. Šta su utvrdile analize i šta je zaključeno tokom okruglog stola?

Foto: Spoljnotrgovinska komora BiH
  • 135
  • 44
  • 0

Spoljnotrgovinska komora BiH organizirala je okrugli stol o temi "Kontrola kvaliteta meda na tržištu BiH i važeća zakonska regulativa". Razgovarano o bosanskohercegovačkom pčelarstvu s osvrtom na kontrolu kvaliteta meda, zakonsku regulativu u ovoj oblasti i zaštitu domaće proizvodnje.

Federacija BiH još nema zakon o medu

Zaključeno je da nadležne institucije trebaju pooštriti kriterije kontroliranja i uklanjanja s tržišta nepravilno deklariranog ili patvorenog meda, što će doprinijeti zaštiti potrošača, jačanju konkurentnosti pravih pčelara, zaštiti zdravlja konzumenata, uspostavljanja dobrih pčelarskih praksi te promociji domaćeg meda i pčelarstva u Bosni i Hercegovini. Neophodno je hitno donošenje zakonske regulative, posebno u Federaciji BiH, koja nema zakon o pčelarstvu.

Vrijednost izvoza prirodnog meda u 2022. godini iznosila 302,3 tisuće KM, što je za 66 posto manje od izvoza u istom periodu prošle godine, kada je iznosio 887,3 tisuće KM. Vrijednost uvoza prirodnog meda je iznosila je 4,7 milijuna KM, što je za 9,4 posto više od uvoza u 2021. godini.

Iz BiH smo med najviše izvozili u zemlje Arapskog zaliva, najviše u Saudijsku Arabiju. Najviše uvozimo iz susjednih zemalja. Iz Hrvatske 45 posto i Srbije 22 posto. Uvoz meda iz Turske je povećan za 673 posto, s 24 tone u 2021. na 185,3 tone u 2022. godini.

Problem lažnog meda

Proizvođači i potrošači se suočavaju s lažnim, patvorenim medom. Ovaj problem je prisutan i na tržištu Europske unije. Uprava Evropske komisije za zdravlje i sigurnost hrane DG SANTE objavila je izvještaj da su u prethodnom periodu izvršili akciju otkrivanja krivotvorenog meda. Otkriveno je da skoro polovica količine meda koje se uvozi na tržište EU krivotvorena i da nije u skladu s odredbama Direktive o medu 2001/110 EZ. Posebne ispitne metoda koju su koristili u Istraživačkom centru Evropske komisije JRC pokazale su da se kod patvorenog meda više ne koriste šećerni sirupi od kukuruznog škroba ili šećerne trske, nego su zamjenjeni sirupima od riže, pšenice i šećerne trske.

Prema Izvješću o rezultatima sprovedenih laboratorijskih analiza hrane iz 2021. godine, koji je objavila Agencija za sigurnost hrane BiH, urađene su 574 laboratorijske analize meda i pčelinjih proizvoda, pri čemu je utvrđeno da 75 ili 13,07 posto rezultata analiza nije u skladu s važećim propisima, a najveći procenat neodgovarajućih je bio po sastavu, čak 26,7 posto, odnosno 47 uzorkovanih.

Osim predstavnika nadležnih i inspekcijskih organa, okruglom stolu su prisustvovali i predstavnici ministarstava, pčelarskih saveza i udruga, akademske zajednice kao i predstavnici ispitnih laboratorija u BiH.


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti pa su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta na kojima se nalaze pčela su... Više [+]

Tagovi

Med Pčelarstvo Kontrola kvaliteta meda Zakon o pčelarstvu Analite meda Okrugli sto Spoljnotrgovinska komora BiH


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]