Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Inovacija u pčelinacima
  • 27.09.2019. 15:00

Termos-košnice iz Trebinja na probi u pčelinjacima širom BiH

Termos-košnica, inovacije mladog Trebinjca Dragana Spaića, već su se našle u pčelinjacima. Naime nulta serija od 100 komada je proizvedena, a košnicu, koja je pobrale nagrade na sajmovima inovacija, poželjeli su da isprobaju brojni pčelari.

Foto: Arhiva porodice Spaić
  • 652
  • 36
  • 0

Kroz dvije poluserije Spaići su napravili i plasirali na tržište 100 komada termos-košnica. Ova nagrađivana inovacija našla se u pčelinjacima od Trebinja, Mostara, Sarajeva, Herceg Novog, Foče, Bosanske Krupe do Mrkonjić Grada.

"Prvu seriju smo napravili u vlastitoj režiji, bez sopstvene proizvodnje, pojedine djelove smo kupovali u maloprodajnim objektima, pa smo to rezali u odgovarajućim radionicama, samo smo mi montažu vršili. Ukoliko bi došlo do ozbiljnijih zahtjeva, morali bismo pokrenuti sopstvenu radionicu, a koliko bi sredstava za to bilo potrebno zavisilo bi od stepena automatizacije i obima proizvodnje", ističe Obrad Spaić, a koji je od početka uključen u priču sa termos košnicama.

Dalja proizvodnja zavisi od interesa kupaca

Do ovog rješenja, Dragan Spaić je zajedno sa svojom djevojkom Tatjanom i sestrom Majom došao, upravo zahvaljujući želji da Obradu olakša bavljenje pčelarstvom, koje je Spaićima hobi. I proizvodnju nulte serije rađena je u sklopu porodice, uz dodatnu pomoć još dva člana tima.

Mladi inovator Dragan Spaić

"Pošto je naš glavni inovator Dragan diplomirao i počeo da radi, ima manje vremena da se ovome posveti, ali ukoliko termos košnica pokaže dobre rezultate, a mi očekujemo da hoće, naći ćemo način da proizvodimo za sve zainteresovane kupce. Mi bismo u zavisnosti od interesa naših kupaca, grada, regiona, vidjeli da li ići u širu i veću proizvodnju ili da to bude manja radionica gdje ne bi bila automatizovana nego serijska proizvodnja", objašnjava Obrad.

Termos-košnica Dragana Spaića pobjednik takmičenja za najbolju inovaciju

Dosadašnji kupci čekaju rezultate kako će se košnice pokazati u pčelinjacima. Obrad ističe da su što se tiče izgleda i kvaliteta kako je sve to urađeno zadovoljni.

"Zadovoljni onim štu vide, koliko je teška, da ne treba farbanje košnice, ne mogu da odole i kupe je. Sada očekuju da vide kako će se ponašati u zimskom periodu i kako će pčele izaći iz zime, koliko jače, koliko će veća biti pčelinja društva", priča naš sagovornik.

Spaići zbog termos-košnica u svom pčelinjaku odustaju od klasičnih 

Sudeći po vlastitom iskustvu Obrad vjeruje da se neće pokajati. I prije nego što su Spaići termos-košnicu predstavili na sajmovima inovacija, isprobali su je u svom pčelinjaku.

"Mi smo prvo za naš pčelinjak napravili 2-3 košnice i ubacili naše pčele. Imali smo fenomenalne rezultate. Kada treba da promijenimo košnicu, mi promijeno ovom novom. Takođe, ako formiramo novo društvo, formiramo ga u termos-košnici. Za sada u našem pčelinjaku one čine trećinu. Mislim da klasične košnice više nećemo koristiti", kaže ovaj Trebinjac.

U pčelinjaku Spaićevih termos-košnice čine trećinu svih košnica

Termos-košnice su napravljene od drvenih nosača i tri sloja - spoljašnjim od plastike, srednjim od stiropora i mekim drvetom sa unutrašnje strane. Spaići kažu da sadrže prednosti i drvenih i stiropornih, i istovremeno ispravljaju nedostatke i jednih i drugih. Lakše su od drvenih košnica, a njihova konstrukcija obezbjeđuje odličnu termoregulaciju, što doprinosi i umnožavanju pčelinjih društava, ali i povećanju količine meda.

Termos-košnice su nagrađivane na sajmovima širom svijeta - u kineskom gradu Fošanu, Skoplju, Istanbulu, Zagrebu, Nirnbergu, Banjaluci, Katovicama...


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti pa su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta na kojima se nalaze pčela su... Više [+]

Tagovi

Termos-košnica Dragan Spaić Obrad Spaić Pčelarstvo


Autorica

Marija Manojlović

Više [+]

Diplomirana novinarka sa višegodišnjim iskustvom rada u medijima. Ljubiteljica prirode i svega što ima veze sa selom.