Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetski dan pčela
  • 05.02.2018. 18:15

Svjetski dan pčela - 20. maja

Ovaj dan će biti obilježavan kroz edukaciju i aktivnosti usmjerene na podizanje svijesti o značaju pčela i drugih opraščivača, na opasnosti sa kojima se suočavaju, kao i njihov doprinos održivom razvoju.

Foto: Jordan Schwartz / Flickr
  • 180
  • 41
  • 0

Kako bi se podigla svijest o značaju pčela i upozorilo na smanjenje njihovog broja u svijetu, Ujedinjeni narodi proglasili su 20. maja Svjetskim danom pčela. Ovu rezoluciju je predložila Slovenija, a podržale sve članice EU i mnoge druge zemlje svijeta.

"Pčele i drugi oprašivači konačno imaju mjesto koje zaslužuju, s obzirom na njihov značaj za svijet i čovječanstvo. Proglašavanje Sjvetskog dana pčela dokaz je da postoji volja da se poduzme akcija", rekao je zamjenik slovenskog premijera Dejan Židan, a prenosi Euractiv.

Obrazovanjem do podizanja svijesti

Ovaj dan će biti obilježavan kroz edukaciju i aktivnosti usmjerene na podizanje svijesti o značaju pčela i drugih opraščivača, na opasnosti sa kojima se suočavaju, kao i njihov doprinos održivom razvoju. Slovenija namjerava osnovati međunarodnu školu pčelarstva u kojoj će se obrazovati pčelari iz cijelog svijeta.

Broj oprašivača, pa tako i pčela, u Evropi je u posljednjih 30 godina smanjen za tri četvrtine, a mnogi naučnici smatraju da je krivac za to pesticid neonikotinoid, za prskanje sjemena pre sijanja.

Pčele - indikator dobrog ekosistema

Njemačka Međuvladina naučno-politička platforma o biodiverzitetu i uslugama ekositema je procijenila da pčele, ne samo da osiguravaju sigurnost u hrani, nego i obavljaju ekonomske aktivnosti vrijedne 577 milijardi dolara. One su indikator dobrog ekosistema.

Foto: Jordan Schwartz / Flickr


Izvori

EurActiv.rs


Tagovi

Svjetski dan pčela Pčele Ujedninjeni narodi Neonikotinoid Dejan Židan


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.