Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Super-pčele
  • 18.07.2016. 08:00

Super-pčele će biti otporne na varou i bolesti?

Istraživači sa Univerziteta Manitoba u Vinipegu počeli su raditi na uzgajanju jačih pčela, takozvanih super-pčela, sposobnih za preživljavanje i prilagođavanje izloženim opasnostima.

Foto: Silberfuchs/pixabay.com
  • 435
  • 20
  • 0

Svjetska populacija pčela se nalazi u najugroženijem položaju, dok na hiljade pčelinjih društava umire svake godine. Ova činjenica navela je naučnike da pokušaju spasiti preostalu populaciju parenjem običnih pčela sa novim i otpornijim super-pčelama, piše bh pčelar.

Pčelari diljem svijeta se žale na loše godine u zadnjih nekoliko desetljeća, upravo zbog pada pčelnjih populacija uzrokovanim insekticidima, virusima i Varoom. Ovo je navelo istraživače sa Univerziteta Manitoba u Vinipegu, da počnu raditi na uzgajanju jačih pčela sposobnih za preživljavanje i prilagođavanje izloženim opasnostima.

Prema podacima UN-a, virusi i grinje su prošle godine bili odgovorni za smrt 85% pčela na Bliskom Istoku, 10-30% pčela u Evropi, i skoro trećinu pčela na teritoriju SAD-a. Ove brojke zabrinjavaju naučnike s obzirom da 90% svjetskih usjeva koji se koriste za hranu oprašuju upravo pčele, a njihovim nestankom gubi se 83 biliona dolara svjetske privrede, ali i dovodi do gladi preko milijardu ljudi širom planete.

Stvaranje otpornijih generacija

Kako bi postigli ove rezultate, kanadski naučnici su u pčelarske kolonije širom Kanade ubacili matice koje su imale određene karakteristike, nakon čega su ih podvrgnuli testiranjima na razne bolesti, poput virusa, grinja, pesticida, itd. One generacije koje su preživjele se dalje koriste za parenje i uzgajanje za iduću sezonu, a naučnici se nadaju da će na ovaj način vremenom dobiti pčele potpuno otporne na bolesti.

Ono što su dobili bilo je i više nego što su se nadali; ne samo da su nove pčele bile otporne na štetočine i viruse, već su bile u stanju i da prežive oštre zimske uslove. Rezultati su iznenađujući s obzirom da tek 46% evropskih pčela preživi zimu, dok su njihove super-pčele imale šanse za preživljavanje do 75%.

Naučnici napominju da je trivijalno vjerovati da će ove super-pčele označiti kraj običnih pčela, i cjelokupke krize u kojoj se nalazi svjetska industrija hrane, s obzirom da zagađenje okoliša, klimatske promjene i razorni pesticidi imaju daleko smrtonosnije posljedica na svjetsku populaciju pčela.

Izvor: bhpcelar.com, Foto: Silberfuchs/pixabay.com


Tagovi

Super pčele Otporne Bolesti Varoa Temperature Ugrožene

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Ima li ista lakše prodat od peršuna !? 😁