Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ispaša pčela
  • 13.07.2022. 16:00
  • Kanton 10 (Hercegbosanska županija), Federacija Bosne i Hercegovine, Tomislavgrad

Sukob pčelara u Tomislavgradu - lokalci traže da se "isele" nomadi

Zaštitu predstavnika vlasti traže pozivajući se na Odluku o načinu i uvjetima korištenja pčelinje paše i visini naknade za upotrebu pašnjaka za seleće pčelinjake na području ove općine

Foto: Depositphotos/Xalanx
  • 461
  • 56
  • 0

Dvadesetak pčelara iz tomislavgradskih naselja - Mandino Selo, Lipa, Kongora i Borčani uputili su dopis predsjedniku Vlade Kantona 10 Ivanu Vukadinu i načelniku općine Tomislavgrad Ivanu Buntiću kojim traže zaštitu od nelegalnog pčelarenja. Kako su naveli, vlasnici pčelinjih zajednica dovoze svoje pčele na ispašu iz drugih općina, bez da za to imaju dozvolu. 

Zaštitu predstavnika vlasti traže pozivajući se na Odluku o načinu i uvjetima korištenja pčelinje paše i visini naknade za upotrebu pašnjaka za seleće pčelinjake na području ove općine.

"Prema našim saznanjima, niko od vlasnika pčelinjih zajednica nema dozvolu Općine Tomislavgrad", stoji u dopisu

Napominju kako se na njihovom području nalazi oko 350 pčelinjih zajednica koje nemaju potrebne dozvole, a da oni nemaju ni polovinu od tog broja te traže hitnu reakciju.

"Dovoženjem pčelinjih zajednica na naše područje odnosno njihovom ispašom ugrožava se rad i pravi ogromna šteta našim lokalnim pčelarima. Molimo vas da vlasnicima koji su protivpravno dovezli pčelinje zajednice na ispašu odredite da isele s našeg područja u što kraćem vremenu", navode lokalni pčelari.

Milioni pčela u karantinu zbog varoe

Općinsko vijeće Tomislavgrad je krajem marta ove godine donijelo Odluku o načinu i uvjetima korištenja pčelinje paše i visini naknade za upotrebu pašnjaka za seleće pčelinjake na području ove općine. Razlozi njenog donošenja, kako su tada naveli, su vođenje evidencije selećih pčelinjaka kao i zaštita domaćih pčelara te stvaranje plana rasporeda sezonskih ispaša. Da bi pčelari s drugih općina dovezli svoje zajednice u Tomislavgrad trebaju imati dozvole koje se mogu dobiti u nadležnoj općinskoj službi uz obvezan veterinarski pregled.


Tagovi

Pčelari Tomislavgrad Pčelinje zajednice Pčelinja paša


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.