Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Oznaka porijekla
  • 08.04.2019. 14:00

Strandžanski med: EK odobrila zaštićenu oznaku porijekla

Strandžanski med karakteristične je tamno braon boje i proizvodi se u hrastovim šumama masiva Strandža, na jugoistoku Bugarske.

Foto: Evropska komisija
  • 190
  • 19
  • 0

Evropska komisija odobrila je bugarsku prijavu za registraciju Strandžanskog meda, u registru zaštićenih oznaka porijekla. 

Trenutno Bugarska ima sedam registracija na nivou EU - pet garantovanih tradicionalnih specijaliteta i dvije zaštićene geografske oznake.  

Strandžanski med pridružit će se tako listi od preko 1.445 zaštićenih imena. 

Jedinstvena kombinacija biljaka 

Ovaj med karakteristične je tamno smeđe boje, proizvodi se u hrastovim šumama masiva Strandža, na jugoistoku Bugarske. Masiv Strandža dio je pan - evropske mreže zaštićenih područja, Natura 2000 i ima relativno visoku vlažnost vazduha i umjerene temperature zbog blizine velikih vodenih površina.

Takvi uslovi dovode do jedinstvene kombinacije biljaka koje se odražavaju u ovom bugarskom medu.  

Pčelarstvo kao zaštitni znak Strandže

Med se tu sakuplja tokom juna, jula i augusta, što ima uticaja na intenzitet boje kao i na blagu kiselost, kao i gorčinu okusa.

Pčelarstvo je oduvijek bilo dio aktivnosti regiona Strandže. Tamo je to sastavni dio života, o čemu svjedoče pčele i tragovi u panjevima koji datiraju od kraja 19. stoljeća pa do danas.  

Oznaka porijekla za bugarski med

Ministar za poljoprivredu i ruralni razvoj Evropske komisije Phil Hogan i komesar za digitalnu ekonomiju i društvo, Mariya Gabriel, predali su u Briselu zvaničnu potvrdu o registraciji bugarskog meda, Manolu Todorovu, predsjedniku Udruženja "Strandžanski manov med" i Elki Bojilovoj, šefici Odjeljenja "Šeme kvaliteta“ u Ministarstvu poljoprivrede.

Prema šemama kvaliteta EU, zaštićena oznaka porijekla štiti naziv proizvoda koji se proizvodi, prerađuje i priprema u određenom geografskom području i njegove karakteristike u suštini posljedica su određenog geografskog okruženja.  

Mala EU škola - što su zaštićeni proizvodi


Tagovi

Oznaka porijekla Strandžanski med Bugarska Med Strandža Phil Hogan Mariya Gabriel Manolo Todorov Elka Bojilova


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.