• Propolis

Šta kažu pčele - kakva će biti zima?

Pored prirodnih faktora koji utiču na lučenje propolisa, njegovo sakupljanje i unošenje, zavisi i od pčela koje su usko povezane i sa vremenskim prilikama, a vjeruje se da unošenjem povećane količine propolisa pokazuju da će zima biti hladna i oštra i obratno.

Foto: Bigstock/Kosolovskyy
  • 1.703
  • 155
  • 0

Poznato je vjerovanje da pčele mogu osjetiti kakva će biti nastupajuća zima, te da se po tome i pripremaju da je uspješno prebrode. Vjeruje se da unošenjem povećane količine propolisa pokazuju da će vrijeme u ovo godišnje doba biti hladno i oštro i obratno, saznajemo od pčelara Predraga Cvetkovića iz Trstenika u susjednoj Srbiji.

"Ove godine, zbog prevelikih padavina pčelinja društva su bila onemogućena da normalno donose propolis krajem maja i tokom juna, kada to obično počinju raditi. Zbog toga je intezivnije donošenje počelo krajem juna i tokom jula. Vjerovatno zbog toga pojedini pčelari i tumače ponašanje pčela da dolazi oštra zima. Ako takva zima prati ovako neuobičajenu sezonu, onda je vrlo vjerovatno da su je pčele zaista i predskazale. Prethodne godine bila je neobično blaga kada je u pitanju prezimljavanje pčelinjih društava, a i odavno nije bilo velikih hladnoća, zato vjerujem da nas ove ili naredne godine sigurno očekuje hladno vrijeme", objašnjava Cvetković.

Šta nam donosi jesen - u jugoistočnoj Evropi gotovo zimsko vrijeme

Inače, pčele su izuzetno osjetljive na sve promjene u atmosferi, a posebno one vezane za vazdušni pritisak i temperature. Smatra se da mogu osjetiti temperaturnu razliku od svega 0,1 stupanj, znači njegov deseti dio i to ne samo temperature zraka, već i saća na kome žive i po kome se kreću.

"Promjenom ponašanja one pokazuju da se nešto mijenja u atmosferi pa pažljiv i iskusan pčelar može na osnovu toga procijeniti promjenu vremena u narednih nekoliko sati ili možda i duže. Naravno, nekada i griješe, a dešava se da ih iznenade nagli pljuskovi ili oluje kada se ne stignu na vrijeme vratiti u košnicu."

Skupljanje propolisa - jedan od najtežih poslova za pčelu

Smatra da možda uzrok te njihove greške leži i u tome što su dobri izvori nektara za njih neodoljivo privlačni, ali i jaka potreba za unosom polena i vode u košnicu. Zato Cvetković kaže da ljudi ne bi trebalo olako da ih procjenjuju. 

"Kada je riječ o propolisu, počinju ga unositi u košnicu kada otopli i kada razne biljke, najčešće drveće, počinju lučiti smolu, a to je obično u drugoj polovini maja. Sakupljanje propolisa smatra se jednim od najtežih poslova koje pčele obavljaju, bilo da su u pitanju aktivnosti unutar košnice ili u polju. Najteži momenat je kada se vrate u košnicu i trebaju otkačiti tovar propolisa na odgovarajućem mjestu", objašnjava ovaj iskusni pčelar.

Osjećaj za vremenske prilike

On se ne može sakupljati po hladnom i kišovitom vremenu jer je tada potpuno stvrdnut, a ne može ni po pretoplom jer je skoro u tekućem stanju i izuzetno ljepljiv. Inače, pored prirodnih faktora koji utiču na njegovo lučenje, sakupljanje i unošenje zavisi i od pčela koje su usko povezane i sa vremenskim prilikama. Zato se slobodno može reći kako unošenjem propolisa pokazuju svoj osjećaj i za klimatske promjene.

Sakupljanje propolisa prije mraza

"Ne može se ići toliko daleko u tumačenju ponašanja pčela da bi im se pripisivala sposobnost da predosjete kakva će biti naredna zima. Bilo bi dobro kada bi postojao neki naučni rad na tu temu. Sakupljanje propolisa je osobina koja varira od jedne do druge rase pčela, kao i od soja i genetke pa prema tome dvije različite vrste na istoj lokaciji neće donositi iste količine."

Sakupljanje intenzivnije kad su veće potrebe

Pored genetskih faktora, sakupljanje propolisa povezano je i sa potrebama pčelinjeg društva, te je ono intenzivnije za slučaj njihovih povećanih potreba, koje mogu biti različite prirode. Od postojanja većih pukotina u košnici, preko prevelike cirkulacije, do onih da se saće bolje učvrsti.

"Karakteristična poteba za većom količinom propolisa je i prisustvo nekih životinjica, obično miša ili rovčica, koje su ušle u košnicu, te su ih pčele ubile, ali ako ih ne mogu izbaciti ili očistiti moraju ih obložiti propolisom kako se usljed njihovog raspadanja ne bi stvarale štetne bakterije u košnici", kaže Cvetković.

Prirodan antibiotik

Njegov kvalitet u nastanku zavisi i od vrste smola pa ako nema boljih izvora pčele mogu sakupljati i donositi nekvalitetan materijal. U takvom  nedostatku dešava se da ga skidaju iz starih napuštenih košnica ali samo kada su temperature dovoljno visoke da bi dovoljno omekšao.

Propolis - čudesan proizvod pčela

"Najveći i najbolji izvori propolisa kod nas su topole, breze, jasike i neke vrste četinara. Glavne vrste su tamno crveni i zelenkasto-smeđ propolis. On se izdvaja od drugih pčelinjih proizvoda koji su izuzetno zdravi po svojoj izrazitoj baktericidnosti. Riječ je o prirodnom antibiotiku i mnoge osobe koje su alergične na antibiotike, nalaze pomoć za svoje probleme u ovom pčelinjem proizvodu." 

Međutim, naš sagovornik kaže, kako nije ni svaki propolis koji dolazi na tržište podjednako kvalitetan i zdrav. Prvenstveno treba da bude svjež odnosno da ne stoji godinama u košnici, na ramovima, dijelovima košnice ili u nekoj posudi. Podrazumijeva se da treba biti čist kako ne bi sadržao štetne supstance koje bi eventualno mogle da ga zagade, a tu se misli na izduvne plinove automobila, industrijski dim i otpad. Tretmani košnica hemijskim sredstvima radi lječenja pčela mogu doprinjeti da ne bude čist.

Propolis se najčešće prodaje u ovakvim flašicama (foto: Sanja Čović)

"Svježina mu se određuje vrlo jednostavno, komadić se stavi u usta i drži 10-15 minuta, uz blago prevrtanje jezikom, bez gutanja i žvakanja. Poslije tog vremena trebalo bi se osjetiti peckanje koje može biti jače ili slabije. Pri dužem držanju, ako je vrlo kvalitetan i svjež izaziva i pravu malu anesteziju u usnoj duplji. Na kraju testa može se progutati", objašnjava naš sagovornik.

Potražite ga na mjestima procjepa

O pozitivnom uticaju propolisa na zdravlje napisani su mnogi naučni radovi, a Cvetković napominje da se koristi i oralno, stavlja se na kožu, s njim se inhalira.

Kako kaže, najednostavniji način da se dobije jeste da se sastruže sa mjesta u košnici gdje ga najviše ima, a to su bočne letvice ramova, falcevi košnice gdje stoje ramovi, mjesta oko raznih otvora i procjepa na košnicama, ali i suženi prostor između gornje površine ramova i poklopne daske. 


Tagovi

Propolis Pčele Košnice Prognoza vremena Kakava će biti zima Skupljanje propolisa Iskusni pčelar


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko- vinogradarskog smjera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Ljubiteljica pasa.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#mojepovrće Nema kiše i sve treba zalijevati. Zemlja već ispucala.