Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nesreća na pčelinjaku
  • 14.06.2022. 15:00

Slovenski pčelar umro zbog uboda: 12 savjeta za rad na pčelinjaku

Nije nam nikakva garancija ako su nas već ubole i prošli smo bez bilo kakvih posljedica. Znamo kako djeluje pčelinji otrov, ali ne znamo kakav će biti imunološki odgovor našeg organizma u određenom trenutku

Foto: Depositphotos/macondos
  • 457
  • 43
  • 0

Bavljenje pčelarstvom je veoma lijepo zanimanje ili hobi koji donosi mnogo dobrobiti za ljude i prirodu. Bez pčela ne možemo, ali tragedija u Sloveniji ukazuje koliko samo mali trenutak nepažnje može dovesti do teške posljedice.

Nesreća se desila ove nedjelje u općini Škofja Loka prilikom rada na košnicama kada je došlo do njihovog prevrtanja, a pčele napale dvojicu pčelara od kojih je jedan smrtno stradao.

I pored brze intervencije vatrogasaca i spasilaca, nesrećni je čovjek preminuo u helikopteru prilikom transporta prema kliničkom centru. Dvojica pčelara su zadobili preko 100 uboda.

Zaštitite sebe i druge

Pčele mogu biti naši spasioci, ali mogu prouzrokovati pojavu alergije, posebno na ubod. Simptomi se kreću od blagog crvenila do burnih reakcija organizma i smrti. Ova alergija pogađa četiri posto svjetskog stanovništva. Zbog toga se treba zaštititi kada smo u kontaktu s njima.

Nije nam nikakva garancija ako su nas već ubole i prošli smo bez bilo kakvih posljedica. Znamo kako djeluje pčelinji otrov, ali ne znamo kakav će biti imunološki odgovor našeg organizma u određenom trenutku. Reakcija na otrov raste sa svakim novim ubodom.

Ako poslije uboda vidite jako crvenilo, osjećate svrab po cijelom tijelu ili se otok počeo povećavati, to je znak da tijelo ima burnu reakciju. Kod jače alergijske reakcije javlja se slabost, groznica, vrtoglavica, pojačan puls, teško disanje, oticanje usta. Na prve znake da organizam unesrećenog burno reaguje potrebno ga je hitno transportovati u najbližu medicinsku ustanovu koja mu može pomoći.

U pčelinjak ne idite sami (Foto: Depositphotos/ChiccoDodiFC)

12 savjeta za rad na pčelinjaku

  1. Kod rada na pčelinjaku treba biti prikladno obučen. Izbjegavajte nošenje majica i košulja s kratkim rukavima. Široka i lepršava odjeća omogućava pčelama da se zavuku ispod. Ne nosite odjeću s cvjetnim dezenima u jarkim bojama.
  2. Izbjegavajte parfeme i dezodoranse. Ovi su insekti osjetljivi na mirise.
  3. Košnicama se prilazi sa zadnje strane, a nikad u pravcu leta odakle pčele izlaze.
  4. Prilikom rada na pčelinjaku ne nosite mobitel. Njegovo zračenje može isprovocirati napad. Ostavite ga u blizini ili neka mobitel ima neko ko ne prilazi samim košnicama.
  5. Nikada ne budite na ili u blizini pčelinjaka sami. Ne znate kada će vam zatrebati osoba koja vam može spasiti život, pozvati pomoć.
  6. Ne pijte alkohol, ali popijte šolju toplog čaja ili kafu za podizanje pritiska prije kontakta s pčelama. To može pomoći kod slabe reakcije.
  7. Ne nosite hranu blizu pčelinjaka. U prirodi zatvarajte hranu u kese ili posude. To posebno važi za voće i voćne sokove, lubenice, dinje, alkohol. Svojim mirisom će privući pčele.
  8. Ne ubijate pčele, jer prilikom smrti ispuštaju feromon koji alarmira ostale da su napadnute i navaliće na vas.
  9. Ako imate dugu kosu svežite je, jer lepršava kosa djeluje iritantno na ove insekte, ali i ose. Nosite šešir i skupite kosu ispod. Kada se zapetljaju u kosu velika je vjerovatnoća da će vas ubosti, jer su preplašene.
  10. Neki mirisi ih odbijaju. Na prvom mjestu je sirće, ali njegov miris može privući druge insekte. Sirćetom možete natrljati ruke, vrat. Biljke koje pčele ne podnose su: menta, metvica, geranijum, pelin, krastavac, bosiljak.
  11. Nikada na pčelinjak ne idite bez antialergijskih lijekova. U svakoj humanoj apoteci ćete dobiti savjet oko njegove upotrebe. Ponesite i aspirin protiv bolova, jer vam može pomoći da se smanji bol na mjestu uboda. Tableta se smrvi i pritisne na ubod.
  12. Iskusni pčelari ne kreću do pčelinjaka bez injekcije adrenalina.

Tagovi

Pčele Alergija na pčele Pčelinji ubod Nesreća na pčelinjaku Reakcija Rad na pčelinjaku Oticanje


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.