Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčelinja paša
  • 21.07.2022. 10:30

Semberski pčelari zadovoljni prinosom bagremovog meda - koliki su?

Poslije nekoliko loših godina za pčelarstvo, konačno solidan prinos meda od bagrema

Foto: Ranka Vojnović
  • 114
  • 36
  • 0

Pčelari u Semberiji su konačno dočekali godinu povoljnu za pčelarenje. Prinosi bagremovog meda se kreću oko 15 kg po košnici što im omogućava da pokriju sve veće troškove i nešto zarade, izvještava InfoBijeljina.

Ova godina prekinula je loš niz, a bagremova paša je dala zadovoljavajuće prinose meda.

"Bagrem je jedna od zastupljenih kultura na ovom području koja daje solidne količine meda, ali se smanjuje prinos livadskog meda jer sve manje livada", rekao je Dragan Božić, sekretar Udruženja pčelara "Semberija". Naveo je da je za uspješno bavljenje pčelarstvom i pristojnu zaradu neophodan uporan i istrajan rad na održavanju pčelinjaka

Mnogo rada do tegle meda

Pčelari ovog kraja su posvećeni svojim pčelinjacima. Ističu da je bavljenje pčelama zahtjevno i da su neophodna stalna ulaganja, praćenje stanja na pčelinjaku, kakav je unos nektara. Ova godina će mnogo značiti za oporavak poslije mršavih sezona i gubitaka, ali su porasli troškovi.

Od lokalne zajednice pčelari koji imaju do 30 društava mogu računati na pomoć od 80 KM godišnje, a oni koji imaju više od 30 društava dobivaju po 120 KM. Ne izostaje ni podrška Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede od 5 KM po košnici za pčelare koji imaju više od 50 komada.

Med s ovog prostora je izuzetno kvalitetan, a pčelari su uvjereni da bi ih bilo više uz veće podsticaje.


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti pa su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta na kojima se nalaze pčela su... Više [+]

Tagovi

Semberija Bijeljina Pčelarstvo Med Podsticaji po košnici


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.