Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Razvoj pčelarstva
  • 04.08.2017. 10:00

Sastaju se pčelari od Vardara pa do Triglava

Drugi kongres o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima sa međunarodnim učešćem održat će se 24. i 25. 08. u Gradačcu. Ovaj naučni skup je jedini takav na ovom jezičkom području.

Foto: Pixabay/DebraBolding
  • 386
  • 25
  • 0

U sklopu 44. međunarodnog Sajma poljoprivrede i prehrambene industrije - Sajma šljive koji će se održati u Gradačcu od 23. do 27. augusta, bit će organizovan Drugi kongres o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima sa međunarodnim učešćem.

44. Gradačački sajam šljive, Međunarodni Sajam poljoprivrede i prehrambene industrije

Kongres će se održati 24. i 25.08.2017. godine, a drugog dana je planiran Okrugli sto na temu: "Razvoj institucionalno pravnog okvira u pčelarstvu i približavanje EU".

Razvoj pčelarstva i ruralnog društva

Na kongresu će okupljeni znanstvenici/naučnici iz oblasti pčelarstva i stručnjaci iz prakse prezentirati svoja znanja kako bi se ono upotrijebilo za razvoj pčelarstva i razvoj ruralnog društva općenito.

Ove godine je prijavljeno 55 radova autora iz BiH i zemalja zapadnog Balkana koji će biti prezentirani u nekoliko grupa: legislativa i opće teme iz oblasti pčelarstva, kvalitet pčelinjih proizvoda, bolesti pčelinjih društava, apiterapija, medonosne bilje i radovi iz pčelarske prakse. Radovi i sažetci će biti tiskani u Drugom zborniku radova o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima koji je katalogiziran kod NUB Sarajevo.

Jedini ovakvog tipa

"Ideja je nastala savim slučajno kada je prošle godine grupa pčelara željela napraviti edukaciju za jedan dan. Bilo je dosta zainteresiranih pčelara da iskažu svoje znanje, ali i pčelara i drugih iz akademske zajednice koji su željeli da čuju i saznaju te nove stvari, koje su vezane za pčelarstvo i proizvodnju pčelinjih proizvoda.

S druge strane, ovaj kongres je rezultat jednog projekta o pčelarstvu i promociji pčelarstva gdje su bili uključeni BiH i Republika Hrvatska. Na našem jezičkom prostoru ne postoji ni jedan naučni skup ovakvog tipa i ovo je prvi puta da smo okupili nake od najznačajnijih znanstvenika/naučnika iz oblasti pčelarstva od Vardara pa do Triglava", ističe prof.dr. Midhat Jašić, predsjednik Organizacionog odbora 2. Kongresa o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima sa međunarodnim učešćem.

Mnogi organizatori

Isti su organizatori kao i prošle godine kada je održan 1. Kongres o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima na Tehnološkom fakulteta u Tuzli. To su: Tehnološki faklultet u Tuzli, Prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Osijeku, Kantonalni pčelarski savez Tuzla, Federalni pčelarski savez Sarajevo, Nezavisni biro za razvoj NBR Gradačac i klaster Tipičnih proizvoda Tuzla, Društvo za nutricionizam i dijetetiku u BiH "Hranom do zdravlja", "Bee med" doo Tuzla, Veterinarski zavodi u Bihaću i Tuzli, časopis "BH pčelar" i drugi. Ove godine među nosiocima organizacije je i Gradačački sajam d.o.o. Gradačac.

Organizatori ističu da Drugi kongres o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima sa međunarodnim učešćem, 44. tradicionalni "Sajam šljive" u Gradačcu kao i manifestacija "Medena Tuzla“, koja se održava 08. i 09. 09. 2017. godine, predstavljaju jednu cjelinu u prezentaciji pčelarstva i pčelinjih proizvoda.

Detaljan program potražite OVDJE.

Foto: Pixabay/DebraBolding


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti pa su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta na kojima se nalaze pčela su... Više [+]

Tagovi

Kongres o pčelarstvu Medena Tuzla Midhat Jašić Pčelarstvo Pčele Gradačački sajam šljiva


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.