Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Voćni sokovi u pčelarstvu
  • 09.01.2018. 11:30

Sadik Čamdžić: Voćni sokovi nisu opasni za pčele!

Voćne sokove pčele koriste milionima godina i u blažim zimama mogu uspješno prezimiti, jer je ova hrana između medljike i cvijetnog meda. No, jedno je sigurno - to je izvanredna hrana za pčele, kaže Sadik.

Foto: patrisyu/bigstockphoto.com
  • 623
  • 19
  • 0

"Opasnosti za pčele od voćnih sokova, zaista nema. Dobar rod voća je blagodat za pčele", ističe Sadik Čamdžić iz Kladnja. Uostalom, za taj rod su zaslužne, u velikoj mjeri, baš one. Pčele koriste voćne sokove iz raspuklog, voća oštećenog od pada ili kad ga načnu ptice, stršljenovi i slično, piše bh pčelar.

U tom periodu (august, septembar) pčele nikad ne sakupe voćnih sokova više nego je mjesečna potrošnja hrane pčelinje zajednice u tim mjesecima - u augustu oko devet kg, a u septembu oko sedam kg. Voće sadrži prosti šećer, mineralne materije, voćni kiselinu, vitamine, itd. Na toj hrani pčelinja zajednica odgaja kvalitetne, dugoživuće pčele.

Voćni sokovi su izvanredna hrana za pčele

"Više godina praktikujem prihranjivanje pčelinjih zajednica sirupom od jabukovog soka i šećera, u omjeru 1:1, sa oko 4-5 litara po zajednici. Također, kod spravljanja čvrste hrane (tijesta), za tečni dio koristim sok od jabuka ili sirup (zavisno od sezone). U jabukovom soku ima oko 12% šećera glukoze, tj. prostog šećera kojeg pčele direktno koriste za ishranu, bez procesa invertovanja, a voćna kiselina pospješuje razlagnje saharoze na proste šećere", kaže Sadik.

U glasilu Apimodije, Apiacta br. 1/94, objavljen je pokus ishrane pčelinjih zajednica sokom datule (hurme). Pokus su izveli iranski naučnici, a napis je objavljen i u magazinu "Hrvatska pčela" br. 10/94. Kada su hranili pčele sirupom od soka datule i saharoze, pojačano je lučenje voska i intenzivirano gajenje legla.

Voćne sokove pčele koriste milionima godina i u blažim zimama mogu uspješno prezimiti, jer je ova hrana između medljike i cvijetnog meda. No, jedno je sigurno - to je izvanredna hrana za pčele, ako vremenske prilike dozvoljavaju pčelama češće pročisne letove. Kada se šećerni sirup spravlja sa voćnim sokom, siromašna šećerna hrana se oplemenjuje i dobiva na kvalitetu, a koncentracija nesvarljivih materija se smanjuje. To se dešava sa spravljenom tečnom i čvrstom šećernom hranom.

Strah od voćnih sokova potječe iz davnine

Strašenje pčelara opasnošću voćnih sokova po pčele, potječe iz starih knjiga o pčelarstvu. Ti strahovi vjerovatno datiraju iz vremena kada je šećer bio višestruko skuplji od meda, pa su pčelari u lošim godinama pokušavali obezbijediti veliki dio zimnice za pčelinje zajednice pomoću samih sokova (šerbeta) od voća ili grožđa. Kada bi poslije naišla zima sa dugim neizlascima pčela na pročisne letove, završavalo se katastrofalno po pčelinje zajednice. Kada bude koncipirana dobra zamjena za prirodnu pčelinju hranu (med i polen), značajan udio u toj zamjeni uzimat će voćni i grožđani sokovi. Sada je ta zamjena loša, a nikad neće biti vrlo dobra i odlična.

Kada je obilan rod voća, problem su ljudi koji drobe voće na otvorenom. Također, kod spravljanja voćnih rakija, vrlo često ostavljaju otvorene posude sa komom u kome se udavi dosta pčela.

Izvor: bh pčelar, Foto: patrisyu/bigstockphoto.com


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti pa su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta na kojima se nalaze pčela su... Više [+]

Tagovi

Pčele Voćni sok Hrana Pčelarstvo Voćne rakije Šećer Jabukov sok

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.