Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Američka gnjiloća
  • 13.01.2023. 18:00

Revolucija u liječenju pčela: Kako djeluje prva vakcina protiv američke gnjiloće?

Šta ovo otkriće znači za pčelare? Gdje je registrovan eksperimentalni lijek koji je prethodio ovome?

Foto: Depositphoto/Deerphoto kostik2photo
  • 146
  • 25
  • 0

Proteklih dana smo mogli pročitati vijest o prvoj vakcini za pčele protiv američke gnjiloće odobrenoj u SAD-u. Međutim, još prije nekoliko godina ovaj lijek je bio korišten za eksperimentalni proizvod koji je razvijen u Evropi, izvještava Agronotizie.

Ne radi se o vakcini koja djeluje poput onih za ljude, a koje izazivaju razvoj specifičnih antitijela protiv bolesti. Biološki mehanizam djelovanja je različit, jer pčele nemaju prilagodljiv imuni sistem i ne mogu razviti antitijela.

Kako vakcina djeluje?

Američka vakcina se temelji na biološkom mehanizmu koji se zove transgeneracijski imunološki stimulans (TGIP). Još 2006. godine uočeno je da insekti koji su došli u kontakt s patogenim bakterijama, kada se nastave razmnožavati daju potomke koji su otporni na takve bakterije.

TGIP ne čini imunim ili otpornim insekta koji dođe u kontakt s patogenom, već njegovo potomstvo. Upravo ta osobina je iskorištena i za vakacinu koju je razvila kompanija Dalan Animal Health i nazvana je Paenibacillus larvae bacterin.

Koristi se tako da se pčelinje matice hrane hranom s lijekom u kome su inaktivne bakterije Paenibacillus. One polažu jaja iz kojih se izlegu nove pčele koje su otporne na veoma opasno oboljenje američke gnjiloće legla.

Prvo istraživanje u Evropi

Austrijski i švedski istraživači su proučavali ovaj mehanizam i shvatili njegov potencijal, jer se u kratkom vremenu može imunizirati veliki broj jedinki. Istraživačka grupa profesora Karla Crailsheima s Univerziteta u Gracu je prve testove na bakteriji Paenibacillus larvae provela 2014. godine u saradnji s dr Dalial Freitak s Univerziteta u Helsinkiju.

Upravo je daljnji rad dr Freitak zajedno s kolegicom Heli Salmelo doveo do registracije prvog eksperimentalnog lijeka pod nazivom PrimeBee 2019. godine. Ipak će se američka inekcija prva plasirati na tržište.

To ne treba čuditi jer je dr Freitak, osim što je vanredni profesor na Univerzitetu u Gracu, osnivač i šef naučnog sektora Dalan Animal Health, kompanije koja je razvila američku vakcinu. Nakon niza eksperimenata u saradnji s drugim univerzitetima dobivena je vakcina koja je praktično promijenila naziv.

Lijek će biti posebno zanimljiv pčelarima u EU (Foto: M.C.C.)

Revolucija u liječenju pčela

Vakcina bi mogla biti veoma važna za pčelarstvo u SAD-u i za zemlje u kojima je dozvoljena upotreba antibiotika u liječenju američke gnjiloće legla.

Antibiotici su u stanju da blokiraju razvoj bakterije Paenibacillus larvae, ali ne mogu da unište spore, koje se akumuliraju u košnicama. To povećava rizik od ponovne infekcije i čini pčelare ovisnim od upotrebe antibiotika.

Vakcina bi mogla da bude alternativa, a to je od izuzetne važnostu u Evropskoj uniji gdje njihova upotreba u pčelarstvu nije dozvoljena. Do sada je jedini način borbe s ovim oboljenjem bilo uništavanje, spaljivanje košnica u kojima se pojavi.

Američka gnjiloća pčelinjeg legla - kako je prepoznati i što činiti?

Otkriveni biološki mehanizam djelovanja lijeka bi mogao poslužiti za razvoj novih lijekova kada su u pitanju druge bolesti pčela i drugih insekata koji se uzgajaju za biološku kontrolu i za prehrambene svrhe.


Tagovi

Vakcina za pčele Američka gnjiloća legla Paenibacillus larvae Revolucija PrimeBee Injekcija Bolest pčela


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.