Pretraga tekstova
Obavite li ožičavanje okvira tokom februara, nećete pogriješiti. Pred sam kraj mjeseca možete bez ikakve brige početi i s uređenjem te postavljanjem higijenskih pojilica. Kako paziti na zdravlje pčela, saznajte u nastavku.
Februar je mjesec u kojem se pčele, ovisno o mikrolokaciji, polako ali sigurno počinju buditi iz "zimskog sna". Iako je vrijeme još uvijek hladno, koriste toplije sunčane dane i izlaze, kako u prikupljanje za leglo potrebne peludi, tako i na pročisne izlete. Ako je vrijeme lijepo i sunčano, primjećuje se sve veća njihova aktivost oko leta košnice.
Najvažniji radovi u pčelinjaku u februaru su svakako provjera stanja pčelinjih zajednica. Pčelar bi trebao lagano bez buke i trešnje otvoriti košnicu i pregledati stanje legla, hrane i ostalog. Ako je leglo slabo ili ga nema, potrebno je prateći vremensku prognozu poduzeti mjere za jačanje zajednice.
Druga, ali ne i manje važna stvar je dodavanje hrane. Pčele mogu potrošiti do 1,5 kilograma meda tokom zimovanja. Ako je zaliha hrane mala, dodaje se med ili šećerni sirup. Toplije zime uzrokovane klimatskim promjenama rezultiraju većom aktivnošću pčela tokom zimskih mjeseci, a time i potrošnja hrane raste s obzirom da unosa nektarne paše nema.
U slučaju da je vrijeme toplo i sunčano, možete obaviti proširenje košnice. Ako je zajednica jaka, krajem februara se mogu dodati nastavci kako bi imale dovoljno prostora za razvoj. Obavite li ožičavanje okvira, nećete pogriješiti. Također, bitna je i rotacija okvira unutar košnice kako bi se nektar i pelud ravnomjerno rasporedili.
Počinje se i s pripremom postavljanja higijenskih pojilica s vodom kako bi se na vrijeme navikle na njih. Ne zaboravimo da je voda pčelama nužno potrebna i za uzgoj novog legla.
Ako smatrate da je potrebno, još stignete obaviti preventivne tretmane protiv bolesti poput varooze pčela.
Evo još nekoliko savjeta:
Važno je znati da, u slučaju da je vrijeme hladno i kišovito, trebali bi izbjegavati radove na pčelinjaku. Bespotrebno ili dugotrajno otvaranje košnice u februaru može u najboljem slučaju izazvati prehladu vašeg novog legla, a to ne želite svojim pčelama.
Koje vi još radove obavljate u ovom zimskom razdoblju? Otkrijte nam u komentaru ispod teksta!
Tagovi
Radovi u pčelinjaku Zimski radovi Proširenje košnice Postavljanje pojilica Provjera stanja pčelinjih zajednica Pročisni izlet
Autor
Više [+]
Pčelar praktičar, koji svakodnevno svojim poznanicima uporno dosađuje neprestano pričajući o pčelama i njihovoj korisnosti za okoliš.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Tradicionalnu europsku hranu ugrožavaju kukci, biljne alternative i meso iz laboratorija?
Mađarsko predsjedavanje Vijećem EU započelo je 1. srpnja i odmah se uhvatilo u koštac obrane europske kulinarske tradicije. Na inicijativu Budimpešte, danas će 27 minista...
Maja Celing Celić
prije 1 tjedan
Sanja, ali nitko nikoga ničime ne pritišće. Ta hrana je na tržištu kao i sve drugo. Hoćeš kupiti ili ne, stvar je kupca, odnosno ponude i potražnje. Više [+] Niti jedna hrana se ne zabranjuje, ne miče s polica, iako je loša za zdravlje. Uzmi samo gazirana pića, slatkiše, ultraprerađenu hranu (i životinjsku i biljnu), toliko toga je i dalje tu. Pa više je to ugrozilo tradicionalnu proizvodnju nego ovi noviteti. Pa danas će ljudi prije kupiti neku salamu u kojoj ima tko zna čega, nego šunku, kulen. Prije će kupiti kekse nego, ne znam, gužvaru od nekog domaćeg proizvođača. Prije će kupiti bogtepitakakav sirni namaz nego neki domaći sir iz svog kraja. Tako da, nema smisla od etiketiranja ove hrane. Umjesto da se energija i vrijeme troši na zabrane i prozivanje, treba smišljati načine kako pomoći domaćim proizvođačima, kako im olakšati proizvodnju, da dođu na tržište, da cijene budu prihvatljive kupcima. Ljudi će sigurno radije i dalje jesti čvarke umjesto crvčaka ako će ti čvarci biti po prihvatljivoj cijeni.