Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčelinjak zimi
  • 27.01.2024. 10:30

Povremeno kucnite u košnicu i prazite na led!

Kada uspiješno prezime, pčelinja društva će po svom prirodnom nagonu, u borbi za opstanak i produženje vrste, početi da se obnavljaju prilivom mladih pčela radilica koje se izvode iz prvog legla.

Foto: Marijana Simanić
  • 126
  • 53
  • 0

Zima je vrijeme mirovanja za pčele, ali i dalje postoje određeni poslovi koje pčelari trebaju obaviti kako bi osigurali dobro stanje svojih košnica u kojima je prvenstveno važno osigurati mir. Kako ke Agroklub već pisao, period je pogodan za popravke starih i oštećenih košnica, pravljenje ramova ili uklanjanje starog saća u starim kako bi se zamijenilo sa novim kao i izrada novih košnica.

Sve su to, potvrđuje Srđan Radić, savjetodavac u PSSRS, bitni faktori dobrog prezimljavanja i dobre pripreme za narednu pčelarsku godinu. Ono što je karakteristično za januar u većini krajeva jeste pojava sniježnog prekrivača koji može zatrpati košnice.

"Snijeg može da bude koristan, pogotovo ako je rastresit, ima funkciju izolatora, štiti od niskih temperatura i vjetrova, tako da pčele u košnicama prekrivenim snijegom manje troše hrane", navodi Radić.

Budite na oprezu

Međutim, kako dodaje, prilikom njegovog topljenja može doći do pojave leda na ulazu u košnice, koji se mora redovno čistiti kako ne bi došlo do njegovog potpunog zatvaranja što može dovesti do uginuća pčelinjeg društva. Pčelar može, također, preduzeti mjere kako bi košnice izolovao od hladnoće, dodavanjem dodatnih slojeva izolacije ili postavljanjem vjetro-prpousnih ograda oko košnica.

Košnice nije preporučnjivo otvarati u ovom periodu (Foto: Depositphotos/Ratikova)

"U toku zime moguća je pojava miševa i poljskih glodara, da tražeći povoljno stanište za prezimljavanje kao i izvor hrane naprave veliku štetu u pčelinjaku. Ovi glodari se hrane saćem, medom, cvijetnim prahom kao i pčelama koje na niskim temperaturama nisu sposobne da se odbrane", napominje savjetodavac.

Zbog svih ovih mogućih opasnosti, kontrola pčelinjaka i tokom zime treba da bude redovna, najčešće se obavlja kontrola zujanja. "Ravnomjerno i tiho zujanje je siguran znak da je u košnici sve u redu, tako kada se kucne u košnicu zujanje se pojača, a zatim umiri što nam pokazuje da je sa društvom sve u redu, ukoliko se zujanje nastavi ili naglo prekine košnicu treba pregledati", pojašnjava ovaj stručnjak.

Uspješno prezimljavanje

Iako zbog niskih temperatura košnice nije preporučnjivo otvarati u ovom periodu, ukoliko se primijeti da nešto sa pčelama nije u redu, treba pregledati društvo. Ako se prilikom otvaranja primijeti da su društva stradala, košnice treba odmah očistiti i izprazniti, ako je zdravo treba očistiti podnjaču i presložiti ramove te one sa medom primaći klubetu.

U ovom periodu matica polako počinje da polaže jaja, čime se odrđeni broj radilica aktivira na ishrani legla, pa se i javlja veća potreba za polenom i medom.

Zašto pčele proizvode manje meda?

"Kako se povećava potrošnja hrane, stvara se i veća količina vodene pare pa treba povesti računa oko ventilacije same košnice. Prihrana pčela pogačama u ovom period također nije karakteristična, osim ako se ne radi o slabijim društvima kojim je to neophodno da pržive zimu i bolje se razviju na proljeće", ističe Radić.

Ukoliko postoji potreba za spajanjem društva zbog gubitka matice, to treba obaviti u toploj prostoriji ako su vanjske temperature previše niske. Kada uspiješno prezime, pčelinja društva će po svom prirodnom nagonu, u borbi za opstanak i produženje vrste, početi da se obnavljaju prilivom mladih pčela radilica koje se izvode iz prvog legla.


Tagovi

Pčelinjak zimi Košnice pod snijegom Briga o pčelama Otvaranje košnica Led na košnicama Srđan Radić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer