Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja meda
  • 21.01.2024. 15:00

Zašto pčele proizvode manje meda?

Naučnici su ispitali niz varijabli kao što je prosječan prinos meda po koloniji, obrasci korištenja zemljišta i njegova produktivnost, primjena herbicida, klimatski uslovi, vremenske anomalije. Jedan faktor je posebno zanimljiv

Foto: Depositphotos/Valengilda
  • 128
  • 29
  • 0

Nova studija koju su sproveli istraživači sa Univerziteta Penn State pokazuje da proizvodnja meda u SAD-u ima trend pada od 1990-ih, što je zbunilo pčelare i naučnike. Studija je objavljena u časopisu Environmental Research Letters.

Mnogo faktora je uticalo na ovakvo stanje, a u istraživanju su korišteni podaci Nacionalne službe za poljoprivrednu statistiku Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Država (USDA) i Agencije za poljoprivredne usluge USDA. Tim je pažljivo ispitao niz varijabli, kao što su prosječan prinos meda po koloniji, obrasci korištenja zemljišta i njegova produktivnost, primjena herbicida, klimatski uslovi, vremenske anomalije širom kontinentalnog dijela SAD-a.

Uticaj najvažnijih faktora

Istraživači su otkrili da je značajan uticaj imala promjena u namjeni zemljišta, uključujući smanjenje programa njegovog očuvanja koji su ključni za oprašivače i široku primjenu herbicida. Studija je pokazala da su i toplije i hladnije regije u SAD-u prijavile veće prinose meda kada su njihova zemljišta bila produktivnija. Time je naglašen značaj fizičkih, hemijskih i bioloških svojstava zemljišta za rast usjeva i cvjetnih vrsta koje su izvor hrane za pčele. Ovo istraživanje je dovelo do zanimljivog otkrića o važnosti njegove produktivnosti, što je relativno nedovoljno istražen faktor u određivanju prikladnosti krajolika za oprašivače.

Vodeći autor studije Gabriela Quinlan, rekla je da je analiza otkrila sve veću korelaciju između klime i prinosa meda nakon 1992. godine, što ukazuje na sve veći utjecaj klimatskih promjena.

Promatrali period od 50 godina

Koautorica studije, profesorica Christina Grozinger, rekla je da iako su naučnici ranije znali da mnogi faktori utiču na obilje cvjetnica i proizvodnju cvijeća, prethodne studije su sprovedene u samo jednom regionu SAD-a. Sada su iskoristili podatke iz cijelog kontinentalnog dijela, a sakupljani su tokom 50 godina.

Zaključili su da je kritično pitanje dostupnost cvjetajućih vrsta i njihovog cvijeća, što se mijenja sa krajolikom i klimatskim uslovima.


Tagovi

Med Proizvodnja meda Produktivna zemljišta Hrana za pčele Klimatske promjene Cvjetajuće vrste


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Ukrajinski obavještajci zaplijenili brod s ukradenim žitaricama - kapetanu prijeti zatvor

Ukrajina je zaplijenila strani teretni brod u Crnom moru u blizini Odese i uhitila kapetana zbog sumnje da je pomagao Moskvi u izvozu ukrajinskih žitarica s Krima, priopć...

Više [+]