Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Radovi u pčelinjaku
  • 26.12.2023. 09:00

Pripreme pčelinjaka u januaru ključne su za nadolazeću sezonu

Januar može biti mirno razdoblje za pčelare, ali je i vrijeme ključnih priprema koje će im pomoći u postizanju uspjeha tokom nadolazeće pčelarske sezone.

Foto: Maja Celing Celić
  • 134
  • 11
  • 0

Januar donosi hladnoću i tišinu u mnoge dijelove svijeta, ali za pčelare, ovo je ključno razdoblje za pripremu pčelinjaka za nadolazeću sezonu.

Pokušat ćemo opisati neke bitne radove u njemu tokom spomenutog mjeseca, pružajući pri tome uvid u aktivnosti koje će pčelarima pomoći u očuvanju zdravlja i produktivnosti njihovih košnica.

Kontrola zaliha hrane, topline i zdravlja pčela

Zimi one troše zalihe meda kako bi održale svoju zajednicu živom. Januar je pravo vrijeme za provjeru zaliha unutar košnica. Pčelari trebaju pažljivo pregledati stanje klupka/zalihe na okvirima i dodati ako je potrebno medne okvire ili pogače. To je za ovaj dio godine ključno kako bi se ovim životinjicama osigurala dovoljna hranidba tokom hladnih mjeseci.

Iako pčele dobro unutar klupka podnose hladnoću, ona može biti izazov za njih da dođu do zaliha hrane, stoga je važno osigurati da se unutar košnice održi optimalna temperatura bez uznemiravanja. Pčelari, ako je to potrebno mogu dodatno koristiti izolacijske materijale kako bi zaštitili košnice od hladnoće i vjetra. Ovo je ključno za očuvanje topline i održavanje aktivnosti roja tokom zime, posebno u gornjem dijelu košnice gdje se gubi najviše topline koju pčele stvaraju u klupku.

Januar je idealno vrijeme za njihov pregled i identifikaciju mogućih problema s bolestima. Pčelari trebaju pažljivo pregledati rojeve, pratiti prirodan pad varroe, uočavati znakove bolesti i poduzimati mjere kako bi spriječili širenje mogućih infekcija. Redovni zdravstveni pregledi ključni su za očuvanje jakih i vitalnih zajednica.

Planiranje za novu sezonu

Dok one miruju, pčelari u to vrijeme imaju priliku planirati aktivnosti za nadolazeću sezonu. To uključuje planiranje smještaja eventualnih novih košnica, održavanje stare i nabavu nove opreme, odabir mogućih lokacija za pašu kod selećih pčelara i razmatranje svih promjena kako u strategiji uzgoja ovih medonosnih životinjica tako i na temelju novih naučnih saznanja. Pravilno planiranje unaprijed uvijek im omogućava da iskoriste priliku za rast i poboljšaju uvjete na svom pčelinjaku.

Januar je uz ostale zimske mjesece također određena prilika za edukaciju i usavršavanje, čitanje stručnih članaka, prisustvovanje radionicama ili online kursevima, razmjena iskustava s drugim pčelarima itd., sve su to koraci prema unapređenju vlastitog znanja i vještina bez obzira imaju li ili nemaju prethodno iskustvo.

U zaključku, januar može biti mirno razdoblje za pčelare, ali je i vrijeme ključnih priprema koje će im pomoći u postizanju uspjeha tokom nadolazeće sezone. Održavanje zaliha hrane, kontrola zdravlja pčela, održavanje toplinskih uvjeta, planiranje i stalna edukacija ključni su elementi koji će im pomoći u vođenju zdravih i produktivnih pčelinjaka.


Tagovi

Radovi u pčelinjaku Siječanj Pčelari Pčele Zalihe hrane Optimalna temperatura


Autor

Antun Karlović

Više [+]

Pčelar praktičar, koji svakodnevno svojim poznanicima uporno dosađuje neprestano pričajući o pčelama i njihovoj korisnosti za okoliš.